Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS i nemački RVE grade pet hidroelektrana na Velikoj Moravi

    Elektroprivreda Srbije (EPS) i nemačka kompanija RVE (RWE Innogy) potpisali su danas ugovor o osnivanju zajedničke kompanije za gradnju pet hidroelektrana na Velikoj Moravi, u koje će biti uloženo 352 miliona evra.

    Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije pod nazivom „Moravske hidroelektrane“ potpisali su u Belom dvoru prilikom promocije Belek knjige EPS-a generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i direktor nemačke kompanije Fric Farenhold, u prisustvu srpskog premijera Mirka Cvetkovića.
    Generalni direktor EPS Dragomir Marković kazao je da će ukupna snaga hidroelektrana biti 150 megavata i da će kompanija „Moravske hidroelektrane“ biti nezavisni proizvođač struje na tržištu.
    Prema njegovim rečima, većinski udeo u kompaniji „Moravske hidroelektrane“ od 51 odsto imaće nemačka kompanija RVE, a EPS će biti vlasnik 49 odsto kapitala.

    Marković je kazao da su EPS i RVE već uradili studiju koja je pokazala opravdanost tog projekta i da će sada nastaviti na izradi dokumentacije i pribavljanju dozvola za početak gradnje hidroelektrana na Moravi.
    Taj proces će trajati par godina, a gradnja pet hidroelektrana bi mogla da počne za godinu i po, naglasio je Marković i izrazio očekivanje da će gradnja biti završena za šest do sedam godina.

    Generalni direktor EPS je kazao da je pored projekta hidroelektrana na Velikoj Moravi Belom knjigom EPS-a predviđena i gradnja reverzibilne hidroelektrane Đerdap i projekat elektrana na gornjem delu Drine, koje takođe nameravaju da rade sa kompanijom RVE.
    Predstavnik nemačke kompanije RVE Fric Farenhold izrazio je zadovoljstvo zbog sklapanja strateškog partnerstva sa EPS-om koji će omogućiti realizaciju projekata hidroelektrana na Velikoj Moravi.
    Potpisivanju u Belom dvoru prisustvovali su i srpski ministri poljoprivede, vodoprivrede i trgovine Dušan Petrović, ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić i savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE