Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nestabilno vreme otežava zaštitu useva hemijskim sredstvima

    Na njivama u Podrinju pšenica i druge žitarice su sada u različitim fazama razvoja, što je prvenstveno uslovljeno kalendarom setve prošle jeseni, a za period cvetanja hlebnog žita koje je počelo, spoljne temerature se približavaju najpogodnijima.
    Rukovodilac sektora za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Milenko Djurić rekao je danas za Tanjug kako je na prostorima Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, što je područje njihovog delovanja, trenutno relativno dobro stanje žitarica zasejanih prošle jeseni.
    Djurić je podsetio da je tada proizvodnja pšenice zasnovana na 2.500 hektara (h), dok je ozimi ječam zasejan na 590, raž 40 i tritikale (žitarica za ishranu stoke) na 340 h, dok je ovog proleća za ovas izdvojeno 840 i za ječam 330 h. Minule jeseni zasejani usevi su u fazi vlatanja, klasanja i cvetanja, a za pšenicu tokom cvetanja su najpogodnije spoljne temperature oko 25 Celzijusovih (C) stepeni – dnevne i oko 11 stepeni C noćne, i ovih dana se postepeno približavaju tim vrednostima, objasnio je Djurić. Na njivama u Podrinju sada je u toku zaštita useva hemijskim sredstvima od korova, štetnih insekata i od bolest, ali nestabilo vreme, pracjeno kišama, ratare ometa u tom poslu, objasnio je Djurić. 

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE