Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropi potrebni i Južni tok i Nabuko

    Evropi su potrebna oba projekta za transport gasa i „Južni tok“ i „Nabuko“, izjavio je austirjski predsednik Hajnc Fišer na konferenciji za novinare posle pregovora sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedovom u Moskvi.

    „Južni tok i Nabuko, obe ove energetske rute su potrebne, značajne i punopravne“, rekao je predsednik Austrije koja je učesnik u oba projekta.

    Gasovod „Južni tok“ vodiće po dnu Crnog mora u zemlje centralne i južne Evrope, dok projekat „Nabuko“ predviđa transport gasa iz kaspijske regije u Evropu, zaobilazeći teritoriju Rusije.

    Očekvane isporuke gasa dopremanog gasovodom „Nabuko“ je odloženo sa 2015. na 2017, dok je puštanje „Južnog toka“ zacrtano za decembar 2015, podsetila je ruska agencija RIA Novosti.

    Puni projektovani kapaciteti „Južnog toka“ koji će biti postepeno ostvarivani, iznosiće 63 milijardi kubnih metara (m3) gasa godišnje, dok je „Nabuko“ predviđen za transport 31 milijarde m3 gasa, što je prema RIA Novosti, najviše pet odsto potreba Evropske unije za gasom u 2020.

    U projektu „Južni tok“ na paritenom principu učestvuju ruski „Gasprom“ i italijanska energetska kompanija „Eni“.

    Očekuje se da će se do kraja 2011. projektu priključiti francuski EdF i nemački „Vintersal“ koji će dobiti 10, odnosno 15 odsto udela uz smanjenje učešća „Eni“.

    Projekat „Nabuko“ sa podjednakim učešćem od po 16,67 odsto realizuju austrijski OMV, mađarski MOL, bugarski „Bulgargas“, rumunski „Transgas“, turski „Botas“ i nemačka kompanija RWE.

    Predsednik Rusije Medvedev je ranije juče izrazio očekivanja da će „Južni tok“ dobiti status prioritetnog projekta u EU imajući u vidu situaciju na svetskom tržištu energenata.

    Rusija će 25. maja u Briselu održati evropsku prezentaciju „Južnog toka“ na kojoj će predstaviti osnovne tehničko-ekonomske karakteristike projekta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE