Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenci traže posao u Austriji

    Nakon što su Nemačka i Austrija 1. maja u potpunosti otvorile tržište rada za radnike iz članica EU koje su uniji pristupile 2004. godine, mnogi nezaposleni Slovenci iz krajeva blizu Austrije traže posao preko granice, a u Mariboru je otvorena i agencija za posredovanje poslova.
    Šef slovenačke podružnice agencije „MPS International“ koja ima sedište u Gracu Tomaž Šilak izjavio je za mariborski list „Večer“ da je interesovanje Slovenaca za rad u Austriji vrlo veliko i da mu je u jednom trenutku gotovo ponestalo formulara koje zainteresovani moraju da ispune kako bi ušli u bazu podataka austrijskih poslodavaca, prenela je Hina.
    „Radnik je u Austriji zaštićen, plate normalne, a ugovor se uvek sklapa na neodređeno vrijeme“, kazao je Šilak. U susednoj Austriji već je do sada uz radne dozvole radilo oko 7.000 Slovenaca, očekuje se da će sada taj broj porasti, osobito na području Maribora i u Prekomurju, gde je nezaposlenost znatno viša nego u središnjem delu Slovenije.
    Kako navode mediji, Slovenci u Austriji rade uglavnom kao „dnevni migranti“, vraćajući se istog dana nakon posla kući, a vrlo su česti slučajevi da se susedi voze jednim automobilom, kako bi uštedeli na benzinu i troškovima. Šilak tvrdi da je prednost austrijskih poslodavaca u odnosu na slovenačke i u tome što se drže kolektivnih ugovora koje su sklopili sa sindikatima.
    Prvi motiv za rad preko granice ipak je znatno veća plata. Najniža plata fizičkog radnika u Austriji iznosi oko 1.000 evra neto, a ako radi u smenama može dobiti i 1600 evra, rekao je Šilak. Hina je prenela navode slovenačkih medija da austrijski poslodavci u Sloveniji najviše traže zaposlene za rad u mašinogradnji, elektroindustriji i ugostiteljstvu, ali i radnike za sezonske poslove u poljoprivredi.
    Uz to, traženi su i zaposleni s područja zdravstvene nege, gde je razlika u platama između Slovenije i Austrije još veća nego u drugim zanimanjima. Tako medicinska sestra ili tehničar u Austriji zarađuju tri puta više nego u Sloveniji. Upravnica mariborskog zavoda za zapošljavanja Vlasta Stojak izjavila je za ljubljanski „Dnevnik“ da su u Austriji, s kojom je slovenački zavod povezan preko evropske mreže za zapošljavanje EURES, trenutno najtraženija deficitarna zanimanja zavarivača, programera, medicinske sestre, limara, građevinskog radnika i montera.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE