Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Petrović: Kukuruz pretvaramo u meso

    Ministar poljoprivrede Dušan Petrović kaže da poljoprivreda Srbije pati od velikih strukturnih poremećaja i da nam umesto kukuruza treba meso i mleko.
    Petrović je obasnio da je u ukupnoj proizvodnji stočarstvo je prošle godine imalo učešće od samo 28,3 odsto, što znači da se velika količina žitarica proizvedena u Srbiji izvozi, umesto da se koristi u ljudskoj ishrani ili industriji.
    To samo po sebi nije loše, ali mnogo bolje je da kukuruz ovde proizveden, ako ne u celini, onda u najvećoj meri bude konvertovan u mleko i meso, kaže ministar.
    „To je jedini put da se stabilizuju cene. To otvara i mogućnost da se poveća izvoz, što je i strateški način da svi u tom proizvodnom lancu ostvare i veće zarade. Kod nas se oko dva miliona ljudi bavi proizvodnjom hrane, dakle veliki broj živi od toga što snabdeva sedam do sedam i po miliona građana ove zemlje. Sada imaju slabe zarade, a da bi to pospešili, moramo da povećamo ponudu, a time i izvoz kako bi živeli bolje“, navodi Petrović.
    Da bismo uspeli, najefikasniji način je, kaže Petrović, da upotrebimo novac iz budžeta i putem subvencionisanja kamata za kredite otvorimo prostor da jedna značajna suma novca bude na raspolaganju, pre svega, poljoprivrednim proizvođačima. Oni će biti u prilici da uzmu veoma povoljne kredite kako bi povećali stočni fond, sredili svoje komercijalne zgrade, i došli do mehanizacije…
    „Vrlo brzo će javnost biti obaveštena, čim donesemo uredbe, pošto su procedure u toku. Biće veoma povoljne kamate, ali ne mogu u ovom trenutku da iznosim takve podatke. Očekujem da će biti veliki odziv. Važno je da i poljoprivrednici i građani znaju da je obim poljoprivredne proizvodnje sudbinski povezan sa efikasnošću prerađivačke industrije. Mora da bude efikasnija i prerada mesa, mleka, konditora… Razgovarali smo sa prerađivačima i oni znaju da smo spremni da im u potpunosti pomognemo. Jer, povećanje efikasnosti prerađivačke industrije je nacionalno pitanje“, kaže Petrović.
    On je dodao da će se upravo mere koje ministarstvo priprema stabilizovati situacija na tržištu.
    „Cilj je da stvorimo uslove da proizvođači i prerađivači mleka i mesa u relativno kratkom roku budu u prilici da proizvedu više kvalitetnijih proizvoda po pristupačnim cenama“, kaže Petrović.
    I otkup poljoprivrednih proizvoda bi uskoro mogao da bude po novim pravilima:
    “ Ovde se radi o organizaciji otkupnih mesta i pravilima tržišne utakmice, a svako ko ih ne bude poštovao, biće strogo kažnjen. Svaka vrsta agrarnih proizvoda ima svoje specifične normative, i Ministarstvo će učiniti sve da se pravila poštuju i da proizvođači i prerađivači budu zaštićeni“, objasnio je Petrović.
    Cene hleba su sada realne

    Posle limitiranja cene hleba, stabilizovalo se tržište, ali takav plan nije sa drugim namirnicama: – Bili smo prinuđeni da se ograniči cena hleba „sava“, jer nije postojao nijedan razlog da ta vrsta hleba poskupi. Ovih nekoliko nedelja iza nas pokazuje da tržište funkcioniše i da su cene niže od 54,22 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE