Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    HEP uvozi 40 odsto električne energije

    Hrvatska elektroprivreda trenutno uvozi oko 40% električne energije da zadovolji potrebe, piše Večernji list, što im je i službeno potvrđeno u toj kompaniji. Ipak, izvori ovog lista tvrde da se uvozi i 45% električne energije.
    Struja je na međunarodnim tržištima poskupela s 50 eura po MWh na gotovo 60 eura po MWh, što bi trebalo voditi prema poskupljenju jer veliki potrošači u Hrvatskoj struju plaćaju po cenama ispod 50 eura po MWh. U HEP-u kažu da neće tražiti povećanje cena jer su „poslovanje uredili tako da eventualni povećani uvoz, kao ni promena cena na berzama ne utiču na investicije, kao ni na cenu električne energije“.
    HEP ove godine struju dobavlja od srpskog EFT-a, od kojeg je 200 MW kupio po ceni od 49,95 eura po MWh, čime je uštedeo 18 miliona eura, no prema  informacijama Večernjeg lista HEP još mora da uvede oko 630 MW struje, ali sada po znatno višim cenama.
    U HEP-u kažu da su u prva četiri meseca ove godine izostale veće padavine, ali da su akumulacije bile pune i proizvodnja hidroelektrane je u prva četiri meseca bila veća oko 10%.
    „Energetski gledano, sada smo u vremenu najniže godišnje potrošnje struje, u razdoblju redovnih godišnjih remonta te u razdoblju kada se struja u okruženju može nabaviti po povoljnim cenama“, kažu u HEP-u.
    Cene električne energije na berzama porasla je zbog katastrofe u NE Fukušima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE