Pitić: Strani ulagači traže čist teren

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pitić: Strani ulagači traže čist teren

  Kvalitet poslovne klime i ukupni uslovi poslovanja predstavljaju značajne činioce koji u nekim slučajevima mogu biti i odlučujući u razmatranju određene kompanije da dođe na ovo tržište – kaže za “Novosti” Goran Pitić, potpredsednik Saveta stranih investitora, koji je organizator današnje konferencije “Provera stvarnosti”, na kojoj će za jednim stolom biti predstavnici Vlade, ministarstava i EU.
  – Cilj je da kroz otvoren dijalog razgovaramo o načinima povećanja predvidljivosti poslovne klime u Srbiji zarad konzistentnog odnosa prema investitorima i investicijama – kaže Pitić.
  * Srbija, definitivno, ima ozbiljan problem u privlačenju investicija. Šta je glavna prepreka?
  – Srbija je zemlja koja ima najveći tržišni kapacitet u regionu i Vlada ima agilnu politiku privlačenja stranih investitora, između ostalog i kroz politiku subvencija. Ali, postavlja se pitanje održivosti te politike, jer ona fiskalnim podsticajima pravi konkurentnost, a imamo nedostatak efikasnosti u državnoj administraciji na koju Savet dugo ukazuje.
  * Giljotina propisa dala je samo delimične rezultate. Mislite li da je to “nemoguća misija”?
  – Da mislimo da je to nemoguće na tome ne bismo insistirali. Savet stranih investitora je dao značajan doprinos projektu “giljotine propisa”. Ima i pomaka u tom procesu. Pogledajte samo kako su 2002. godine registrovana preduzeća a kako se to danas čini. Danas pri registraciji preduzeća imate potpuno pojednostavljen proces, ne morate više ići od jednog do drugog šaltera.

  * Koje su ključne primedbe stranih investitora na poslovnu klimu u Srbiji?

  – Poslovna klima nije predvidljiva u mjeri u kojoj je potrebno da bi strani investitori mogli da dugoročno planiraju svoje poslovanje. Još ima mnogo nepotrebne birokratije i komplikovanih procedura koje otežavaju poslovanje. Može se reći da se donose novi zakoni sa ciljem da uvedu evropske standarde na ovo tržište, ali još je veliki problem nedosledno sprovođenje zakona i nedovoljno konzistentna poreska politika.
  * Mislite li da je iscrpljena mogućnost konkretnih mera države kojim bi mogla da pomogne investitorima?
  – Država može još puno toga da uradi kako bi pojednostavila procedure u cilju olakšanja uslova poslovanja i rada na sveukupnom poboljšanju poslovne klime. Nažalost, još uvek je jak otpor administracije da se neke stvari promene nabolje ali treba biti uporan.
  * Rast cena dostigao je nivo koji je NBS predvidela za celu godinu. Koliko to brine strane investitore?
  – Naravno da ih brine, jer nam je veoma bitna predvidljivost poslovne klime kako bi se poslovni planovi ostvarili. Očito je da postoje ozbiljni inflatorni pritisci da će i narodni period biti izazovan usled nedostatka makroekonomske stabilnosti.

  * Da li Srbija ima šansu da uskoro “preokrene” ekonomski model i brže krene napred?

  – Novo vreme zahteva nove modele razvoja. Preusmeravanje resursa ka sektorima koji su produktivniji, a time postavljanje konkurentnosti u centar strategije razvoja, ključ su dalje modernizacije Srbije. Obrazovanje, inovacije i kultura bi morali da postanu stožeri transformacije. Kvalitetno poslovno okruženje, dobra logistička infrastruktura, snažne institucije i nezavisna regulatorna tela, a država kao partner, trebalo bi da su temelji novog modela koji bi sigurno rezultirao i povećanim izvoznim performansama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE