Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Petrović: Situacija na tržištu pšenice potpuno stabilna

    Situacija na domaćem tržištu pšenice u ovom trenutku je potpuno stabilna, imamo sasvim dovoljno hlebnog žita do nove žetve, izjavio je danas za Tanjug ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.
    Što se tiče procene ovogodsišnjeg roda psenice, Petrović je rekao da će prosečan prinos biti na prošlogodišnjem nivou ili će zabeležiti blagi rast.
    „Što se količine žita tiče, imamo dovoljno pšenice da možemo potpuno normalno da snabdevamo tržište i neće biti nikakvih poremećaja“, kazao je ministar i podsetio da je Vlada u martu donela odluku o tromesečnoj zabrani izvoza pšenice iz Srbije, zbog toga što je nacionalni bilans bio poremećen, posle prošlogodišnje žetve.
    „Plan je bio da se izveze 500.000 tona pšenice, a već početkom marta, taj izvoz je premašio 650.000 tona“, precizirao je Petrović.
    Prema njegovim rečima, da takva odluka nije doneta „mi danas ne bismo imali domaću pšenicu i morali bismo da je uvozimo, što bi nužno dovelo do povećanja njene cene, kao i cene hleba“.
    Ministar je ponovio da sa osnovnim životnim namirnicama, a pre svega hlebom „nećemo imati nikakvih problema, dodajući da će situacija na tržištu te osnovne namirnice biti potpuno stabilna.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE