Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kvadrati na lizing – osveženje za građevinare?

    Izmene Zakona o finansijskom lizingu, kojim se prvi put u Srbiji omogućava kupovina nekretnina na lizing, poboljšaće stanje u građevinskoj industriji Srbije, izjavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.
    „Kroz projekte koje je pokrenula, država je ove godine upumpala značajna sredstva u građevinski sektor, ali za pravi spas potrebno je da porastu privatne investicije i očekujem da će se sa lizingom nepokretnosti to i desiti“, kazao je Dulić novinarima u Beogradu povodom stupanja na snagu Izmene Zakona o finansijskom lizingu.
    Prema njegovim rečima, to će omogućiti građanima da imaju ista prava nad objektima, kao da su vlasnici i da u njima žive, a omogućiće i sigurnost za one koji finansiraju te projekte.
    Skupština Srbije usvojila je 5. maja Izmene Zakona o finansijskom lizingu kojim se omogućava lizing nepokretnosti i ukida minimalni rok od dve godine na koji mora da glasi ugovor o lizingu.
    Te dve promene neophodne su, kako se navodi u zakonu, za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa.
    Prema izmenjenom zakonu, minimalni novčani deo osnivačkog kapitala za lizing kuću koja hoće da se bavi lizingom nepokretnosti je pet miliona evra.
    Lizing kompanije ranije su tražile da vlada ukine porez na dodatu vrednost (PDV) na lizing usluge, jer bi u suprotnom lizing nekretnina zbog tog poreza bio skuplji nego da građani kupe stan na kredit.
    Kako je objašnjeno, ako se ukine PDV, prednost lizinga može biti to što, u slučaju da klijent uzme stan na lizing, ne mora da daje učešće, sam stan je sredstvo obezbeđenja, a porez na imovinu plaća lizing kuća.
    Korisnici finansijskog lizinga će morati da budu jednako kreditno sposobni kao kada uzimaju bankarske kredite.
    Tržište lizing usluga zabeležilo je veliki pad 2010. godine, sada je u stagnaciji i živi od lizing ugovora koji su zaključeni 2007. i 2008. godine.
    Vrednost operativnog i finansijskog lizinga u 2008. u Srbiji bila je 812 miliona evra, dok je 2010. iznosila svega 262 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE