Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UN: Obnovljivi izvori mogli bi zadovoljiti 80 posto potreba

    Zemlje članice UN-a juče su oobrile izveštaj Ujedinjenih nacija koje predviđa da bi obnovljivi izvori energije poput solarne energije, vetra ili vode mogli zadovoljiti gotovo 80 posto svetskih potreba do 2050., što bi igralo značajnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena.

    Međutim, UN-ov međuvladin panel o klimatskim promenama upozorio je vlade da moraju učiniti više kako bi podstakle politiku koja integriše obnovljive izvore u postojeće energetske mreže i promoviše njihove koristi u smanjenju zagađenja.

    Studija uglavnom odgovara nacrtu koji su izradili naučnici, ali ekološka grupa Greenpeace tvrdi da su neki zaključci razvodnjeni nakon protivljenja važne članice OPEC-a Saudijske Arabije i Brazila.

    Izveštaj međuvladinog panela UN za klimatske promene takođe je navelo da bi prelaz na čište energente pomogao smanjivanju emisije stakleničkih gasova koji se okrivljuju za klimatske promene, uključujući hranu, sušu, toplinske udare i porast nivoa mora.

    „Gotovo 80 posto svetske energije moglo bi poticati iz obnovljivih izvora do polovine stoleća ako ga bude pratila dobra politika“, navodi se u izjavi objavljenoj nakon što su delegati vlada odobrili posebni izveštaj na razgovorima u Abu Dabiju.

    U 2008. proizvodnja iz obnovljivih izvora energije predstavljala je oko 12,9 posto ukupne proizvodnje u svetu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE