Rudari plaćeniji od bankara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rudari plaćeniji od bankara

  Poslovi u sektoru energetike najisplativiji su u Srbiji, bar sudeći po statistici. Zaposleni u preduzećima koja se bave naftom, gasom, rudarstvom i strujom primali su prošlog meseca, u proseku, gotovo 1.000 evra. Ovako je prosek zarada u energetici prestigao sektore koji su dugo držali vrh liste – bankarstvo, finansije i duvansku industriju.

  Procene Međunarodnog monetarnog fonda pokazuju da je za poslednje dve “krizne” godine u Srbiji bez posla ostalo najmanje 440.000 ljudi. Najviše radnih mesta – 69.000 – nestalo je u agrarnom sektoru, dok sa 2.000 zaposlenih više, energetika beleži najveći rast.

  Sa povećanjem broja zaposlenih u ovom sektoru, analize pokazuju i da su poslovi u vezi sa naftom i gasom veoma isplativi. Jer, prosečna zarada prošlog meseca iznosila je više od 99.000 dinara. Analitičari smatraju da se ulaganja u energetiku očigledno veoma isplate.

  – Ovo je ključan sektor za svaku privredu, a pogotovo našu – kaže Ljubinko Savić, savetnik u Udruženju za energetiku Privredne komore Srbije. – Jer, sada su svi veliki razvojni projekti u vezi sa energetikom. Ne čudi što su ovde visoke plate, već što ostatak privrede ima niska primanja.

  Plate od 97.431 dinar isplaćene su zaposlenima u uslužnim delatnostima u rudarstvu, dok treće mesto najplaćenijih drže proizvođači energenata, koksa i derivata nafte sa 93.208 dinara. Ali, energetičari pričaju da su ovaj prosek povećale, uglavnom, zarade menadžera i direktora u sektoru. Plate inženjera nisu se menjale, ali više nije ni tajna da pojedini rukovodioci u, na primer, naftnom sektoru mesečno prime i nekoliko desetina hiljada evra. Ovi iznosi vezani su za strane valute, pa se sa slabim kursom dinara plate povećavaju.

  INVESTICIJE

  Prema rečima Ljubinka Savića, “Elektroprivreda Srbije” u ovom i prethodnom periodu razvija termo i hidroelektrane uz pomoć međunarodnih kredita i donacija, modernizuje kopove, najpre u Kolubari i Kostolcu.

  – “Gaspromnjeft” ima obavezu da uloži oko 500 miliona evra u poboljšanje performansi Rafinerije u Pančevu – kaže Savić. – Ove godine, počeće ugradnja opreme čija se nabavka dugo čeka. To će pokrenuti i domaća preduzeća, koja će raditi u ovim postrojenjima. A NIS takođe dosta ulaže u istraživanja nafte i gasa.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE