Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blic: Danska tuži svog vojnika

    Kako „Blic“ nezvanično saznaje, Vojni sud Danske, sa sedištem u Kopenhagenu, sprema tužbu protiv Jana Velendorfa, danskog vojnika koji je prvi progovorio o zločinu i ubistvu 12 srpskih civila u Osnovnoj školi u Dvoru na Uni 8. avgusta 1995. godine.

    Sud smatra da je danski vojnik koji je bio u sastavu „plavih šlemova“ Ujedinjenih nacija koji su se u vreme ubistva civila nalazili oko škole odao vojnu i državnu tajnu i zbog toga će biti procesuiran.

    Sa Janom Velendorfom „Blic“ je juče pokušao da stupi u kontakt, ali se na broj telefona niko nije javljao. Mira Pavlović iz Zavoda za izbeglice u glavnom gradu Danske kaže da je Velendorf pomalo uplašen jer je takođe čuo da Srbija sprema optužnicu pred Haškim tribunalom protiv Danskog bataljona koji je u vreme masakra bio oko škole.

    – Danske vlasti ne preduzimaju ništa i za sada ne nameravaju da pokrenu bilo kakvu istragu oko odgovornosti za zločin u Dvoru. Major Jorn Jensen se juče pojavio u tužilaštvu kako bi demantovao izjavu Velendorfa. On je ovdašnjim novinarima izjavio da ne zna ništa o masakru na Dvoru, dok je drugi glavnokomandujući komandant Jorgen Kold rekao da posle 16 godina ne želi da priča o tome ko je šta mogao, a nije učinio. On je još i dodao da su danski vojnici dobili naređenje da intervenišu samo ukoliko neko puca na njih – priča Mira Pavlović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE