Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Osam predstava na „Joakimfestu“

    Na Festivalu najboljih pozorišnih predstava po tekstovima domaćih autora „Joakimfest“, koji će biti održan u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu od 7. do 15. maja, biće izvedeno osam predstava, rečeno je u kragujevačkom pozorištu.

    Prema rečima selektora festivala i upravnika Knjaževsko-srpskog teatra Dragana Jakovljevića, u takmičarskom delu učestvovaće pozorišta iz Niša, Beograda, Kruševca, Zenice i Kragujevca koja će ljubiteljima pozorišne umetnosti pružiti, pored ostalog, mnogo humora.

    „Tragikomičnost vremena u kome živimo u velikoj meri odredila je i tematski krug dramskih autora. Kritički analitično, često sa osećajem gorčine, bespoštedno i hrabro predstave izvrgavaju podsmehu bolesno društvo i paradokse savremenog sveta u kome je sve manje nade i optimizma“, naveo je Jakoljević u obrazloženju selekcije.

    Jakovljević dodaje da su teskoba i banalnost svakodnevnice, korumpiranost društva, koristoljublje, malograđanski duh, prostakluk i neukus, laž i amoralnost, neprilagođenost, neizvesnost i nesigurna egzistencija, najčešće teme predstava ovogodišnjeg, osmog po redu, „Joakimfesta“.

    Festival će otvoriti predstava grada domaćina „Đavo i mala gospođa“ Đorđa Milosavljevića u režiji Žanka Tomića, a dan kasnije glumci niškog Narodnog pozorišta izvešće „Ožalošćenu porodicu“ Branislava Nušića koju je pripremio reditelj Andraš Urban.

    Kruševačko pozorište i Festival Dani komedija Jagodine prikazaće „Put oko sveta“ Branislava Nušića u režiji Juga Radivojevića, dok će Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda prikazati predstavu „PR ili potpuno rasulo“ Nebojše Romčevića u režiji Egona Savina.

    Predstavu „Bizarno“ Željka Hubača u režiji Petra Kaukova izvešće ansambl Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, a dan kasnije, 12. maja, ansambl Ateljea 212 izvešće predstavu „Matica“ Gorana Petrovića u režiji Rahima Burhana.

    Glumci beogradskog Zvezdara teatra izvešće predstavu „Život u tesnim cipelama“ po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića, a glumci Knjaževsko-srpskog teatra poslednjeg dana festivala izvešće predstavu „Seobe“ Miloša Crnjanskog u režiji Pjer Valter Polica.

    U pratećem delu festivala biće otvorena izložba plakata profesionalnih pozorišta Srbije, promocija knjige „Pozorišni život Zemuna u 19. veku“, sa osvrtom na rad Joakima Vujića, autora Milovana Zdravkovića.

    Biće predstavljena i izdavačka delatnost Narodnog pozorišta iz Beograda, projekcija TV drame „Kuhinja“ Arnolda Veskera u režiji Bore Draškovića, promocija knjige „Krug maslinom“, kao i predstavljanje biblioteke Književne opštine Vršac.

    O nagradama će odlučivati žiri u sastavu reditelj Boro Drašković, dramski pisac Maja Pelević i dramaturg Slavko Milanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE