Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Teheran prekinuo kulturne veze sa Luvrom

    Teheran je saopštio da je prekinuo odnose sa Luvrom, javlja Asošijeted pres (Associated Press). Za prekid kulturnih veza iranske vlasti su svu krivicu prebacile na francuski muzej koji se nije pridržavao datih obećanja i potpisanih dogovora.

    Luvr se obavezao da na izložbu u Teheran pošalje persijke antikvitete iz svojih fondova, ali to nije učinio niti je pak dao bilo kakva objašnjenja zbog čega nije postupio po sporazumu.

    Međutim, Teheran je svoj deo obaveza ispunio time što je pre nekoliko godina poslao na izložbu u Pariz eksponate iz svojih depoa.

    Kako tvrdi iranska strana, Francuskoj je bio dat rok do kraja marta da objasni svoje razloge neispunjenja obećanja iz sporazuma.

    Po rečima jednog visokog iranskog činovnika „mi nećemo dozvoliti da evropske zemlje na nas gledaju sa visine na dole u svakoj oblasti, pa i u kulturnoj sferi“.

    Teheranu ovo nije prvi put da ruši odnose sa velikim evropskim muzejima.

    Na razmeđu 2009. i 2010. g. sličan skandal je izbio u vezi sa tkzv. cilindrom Kira Velikog, vavilonskog dokumenta napisanog klinastim pismom, koju još nazivaju i „najstarija deklaracija o pravima čoveka“.

    Britanski muzej je obećao da će ovaj drevni eksponat poslati na izložbu u Teheran, ali obećanje nije ispunio, samo što je donekle objasnio motive ovakvog svog postupka.

    Većina posmatrača i kolumnista je pretpostavila da iza ove drske obmane Britanskog muzeja stoji politika. U februaru 2010. Teheran je objavio da prekida odnose sa Britanskim muzejem, ali je u septembru cilinder ipak bio poslat u Iran, pa je time skandal zabašuren.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE