Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Živnula kupovina životnih polisa

  Višegodišnji pad bankarskih kamata osiguranja su iskoristila da građanima ponude kratkoročne životne polise uz jednokratnu uplatu veće sume, uz koju su dobijali i do tri procenta veću kamatu od one koju nudi bankarska štednja,javlja RTS.

  Zbog manje spremnosti građana da ponovo oročavaju štednju u evrima, živnula je kupovina životnih polisa, pa je udeo tog osiguranja premašio 20 odsto ukupnog tržišta osiguranja. Ipak, i osiguravači su nedavno korigovali kamate na te polise.

  „Istina, one su otišle na niži nivo u odnosu na prethodni period, s tim da su te kamate još uvek stimulativnije u odnosu na ono što je prisutno kod banaka“, kaže direktor „Viner štediše osiguranja“ Zoran Blagojević.

  Kamate i dalje idu do dva i po odsto, osiguranja priznaju da su jednokratne polise uz izrazito povoljan štedni element, bile prilika za promociju životnog osiguranja. Povereni novac građana osiguravači najviše ulažu u državne obveznice, sada procenjuju i da je ulaganje u nekretnine unosno.

  „Dok na državnim hartijama od vrednosti trenutno možemo da dobijemo četiri odsto, možda malo više ili manje, u smislu prinosa u evrima, kod nekretnina je trenutno moguće dobiti veći prinos“, kaže direktor „Grave osiguranja“ Kristof Cetl.

  Dok osiguravači razmatraju kako da uvećaju dobit na uloženo, stručnjaci podsećaju građane da na dobit – ostvarenu životnom polisom ili štednjom u evrima u banci – uvek moraju da plate i porez.

  „Jedini način da izbegnete ovaj porez tj. da vaša nominalna kamatna stopa bude jednaka i efektivnoj, znači stvarnoj zaradi koju dobijete u valuti jeste da štedite u dinarima u domaćoj valuti, to je doprinos dinarizaciji i to je nešto o čemu su NBS i Ministarstvo finansija postigli dogovor“, kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

  Iako i dalje nude povoljnije kamate od banaka, osiguravači priznaju da to nije njihova dugoročna namera.

  „Suštinski mi moramo da se okrenemo osnovnoj svrsi osiguranja, odnosno riziku koji sve više i više izbija u prvi plan“, ističe Blagojević.

  „Ta polisa osiguranja će u nekom periodu, kada se naša akcija bude sprovodila, pokazati da je mnogo jeftinija od paklice cigareta, od čaše piva u kafiću i od nekog drugog troška koji je mnogo viši nego što je polisa osiguranja na godišnjem nivou“, kaže predsednik Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

  Manje uplate u dužem periodu, uz pokriće što većeg obima rizika, jeste ono čemu se teži. Sa 23 evra po stanovniku uloženih u osiguranje, Srbija je i dalje na začelju evropskih zemalja.

   

  Izvor: RTS

  Foto: FreeImages

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE