Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žene lideri

  Studija pokazala: Žene na liderskim pozicijama češće nego ikada daju otkaz

  Muškarci i dalje imaju prednost u odnosu na žene kada je reč o unapređenju na više menadžerske pozicije. Kada žene dođu do rukovodećih funkcija imaju veće šanse da će im potkopavati autoritet nego njihovim muškim kolegama i da će pojedini njihovi napori da ostanu nepriznati.

  One su sada, nakon pandemije, takođe sklonije odustajanju nego ikada ranije zbog nezadovoljstva na poslu, prema izveštaju o ženama na radnom mestu za 2022. iz velike godišnje studije koju je sproveo McKinsey & Company u partnerstvu sa LeanIn.Org.

  Među ispitanim poslodavcima, izveštaj je otkrio da na svakih 100 muškaraca koji su napredovali sa početnog nivoa do menadžera, samo 87 žena „ide gore“ na lestvici. Sve u svemu, 60 odsto menadžera u analiziranim podacima bili su muškarci.

  „Već osmu godinu zaredom, „slomljena prečka“ na prvom koraku do menadžera sputava žene. Kao rezultat toga, muškarci značajno nadmašuju žene na nivou menadžera, a žene nikada ne mogu da sustignu. Jednostavno je premalo žena da bi se unapredile na više rukovodeće pozicije”, napisali su autori studije.

  Posao, žene

  Posao, žene (Unsplash)

  Šefovi su pretežno belci i muškarci, navodi se u izveštaju. Samo jedan od četiri šefa bila je žena, a samo jedan od 20 je bila  žena druge boje kože.

  „Uprkos skromnom povećanju zastupljenosti u višem rukovodstvu u poslednjih osam godina, žene – a posebno one koje nisu belkinje – i dalje su nedovoljno zastupljene u korporativnoj Americi“, primetili su autori studije, prenosi CNN.

  Prepreke sa kojima se žene lideri i dalje suočavaju

  Dok žene jednako kao i muškarci traže više pozicije, kada su na njima, imaju tendenciju da se suoče sa više mikroagresija koje potkopavaju njihov autoritet i šalju signale da će teško da napreduju, tvrdi studija McKinsey/LeanIn.Org.

  Utvrđeno je da je 37 odsto žena lidera (definisanih kao menadžer ili više) izjavilo da je imalo kolegu koji je preuzeo zasluge za njihovu ideju u poređenju sa 27 odsto muškaraca lidera. I dvostruko je veća verovatnoća da će ih zameniti za nekog mlađeg muškog kolegu.

  Posao

  Finsijski direktor, posao (Unsplash)

  Za tamnopute žene lidere, potkopavanje je još gore. Studija je, na primer, otkrila da je 1,5 puta veća verovatnoća da će kolege reći ili implicirati da nisu kvalifikovane za svoj posao nego žene lideri uopšte.

  Sveukupno, žene lideri takođe imaju dvostruko veće šanse da troše značajno vreme i energiju podržavajući dobrobit zaposlenih i podstičući raznolikost, jednakost i inkluziju, ali neće biti nagrađene za to, navodi se u izveštaju.

  Od anketiranih žena lidera, 40 odsto je reklo da njihova različitost i napori za inkluziju nisu priznati u pregledima učinka.

  Žene su spremnije da se bore kako bi dobile ono što žele

  Žene koje su uspele da dođu do rukovodećih pozicija pokazale su da traže više od svog posla i spremne su da uskoče, kada je potrebno, da bi ga dobile, pokazao je izveštaj.

  Otprilike polovina, 49 odsto, ispitanih žena lidera izjavila je da je fleksibilnost među njihova tri glavna razmatranja kada odlučuju da se pridruže ili napuste kompaniju u odnosu na 34 odsto muškaraca lidera.

  Ženski lideri imaju 1,5 puta veću šansu od svojih muških vršnjaka da napuste posao kako bi potražile poziciju kod poslodavca koji je više posvećen raznolikosti, jednakosti i inkluziji.

  Posao, razgovor

  Posao (Pixabay)

  „Žene lideri napuštaju svoje kompanije po najvećoj stopi ikada, a jaz između žena i muškaraca lidera koji napuštaju najveći je ikada“, primetili su autori studije.

  Kompanije koje su zainteresovane da više zaposlenih žena postave na lidersko mesto mogu posebno da zabeleže nalaz studije: Među ispitanim ženama koje su mlađe od 30 godina, skoro dve trećine je reklo da bi bile više zainteresovane za napredovanje na poslu kada bi videle lidere koji pokazuju onu vrstu ravnoteže između posla i privatnog života koju žene traže za sebe.

  „Kompanije koje ne preduzmu mere mogu da se bore da regrutuju i zadrže sledeću generaciju žena lidera – a za kompanije koje već imaju ’polomljenu prečku’ u svom vođstvu, ovo ima posebno zabrinjavajuće implikacije“, napisali su autori studije.

  Izveštaj McKinsey/LeanIn.Org zasnovan je na anketi više od 40.000 zaposlenih iz 55 kompanija, intervjuima sa nekoliko desetina ispitanika, kao i na istraživanju, kanalu talenata i drugim podacima iz 333 kompanije. Zajedno, oni predstavljaju više od 12 miliona zaposlenih u SAD i Kanadi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE