Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zdravstvene ustanove „spiskale“ milione evra

  U prvih šest meseci godine RFZO je kontrolisao trošenje novca u zdravsvenim ustanovama, a nepravilnosti su zabeležene širom Srbije. Samo za plate i prevoz nenamenski je potrošeno oko 140 miliona dinara.

  Nepravilno obračunati koeficijenti, prekovremeni rad, minuli rad, nepravilnosti i u fakturisanju lekova. Jedna od kontrola, na primer, pokazala je da je KBC Zvezdara fakturusao usluge koje nisu ugovorene, ali i veću količinu lekova.

  „Naša faktura ima 10 miliona stavki, osporeno je 48 stavki i lek koji košta 257 dinara. To su tehničke greške, koje niko namerno nije uradio i mi to u hodu ispravljamo, prefakturišemo i sledeći mesec s tim nemao problema“, ukazuje direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan.

  U 103 kontrole proveravalo se i ostvarivanje prava pacijenata. Utvrđeno je da je, ukupan iznos nepravilno trošenih sredstava više od 222 miliona dinara. Najčešćih nepravilnosti u ustanovama bilo je kod obračuna plata i koeficijenata.

  „To se pre svega odnosi na isplatu rada kod onih koji imaju zakonom skraćeno radno vreme, nepravilo obračunati koeficijenti i uvećane koeficijent, pa su za plate koristili sredstva za energente“, napominje dirketorka RFZO Verica Lazić.

  Fond će sada dostavljati zapisnike zdravstvenim ustanovama kod kojih su utvrđene nepravilnosti, a direktorima će biti naloženo da ih isprave i vrate nenamenski potrošena sredstva. To možda i neće biti jednostavno jer su računi dvadesetak domova zdravlja i apoteka u Srbiji u blokadi. U resornom ministarstvu rešenje najavljuju do kraja godine.

  „Država, Ministarstvo i Fond su davali novac za sve što je bilo potrebno za funkcionisanje. Međutim taj novac se nije trošio za to. Taj koji nije odradio svoj posao, treba da bude odgovoran. Lokalna samouprava je trebalo to da kontroliše, a nije. Sada će lokalna samouprava da reprogramira taj dug, da ga izmiri“, naglašava ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

  Ministar kaže i da su zdravstvene ustanove čiji su računi u blokadi dobile upitnike u kojima se traži odgovore zašto su došli u tu situaciju. Kada je reč o apotekama, najavljuje ministar, za njih bi rešenje moglo da bude jedan vid partnerstva sa profesionalnim menadžmentom.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE