Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto je Crnogorcima bolje

  Piše: Milenko Vasović

  Razlika se vidi golim okom. Ulaskom iz Srbije u Crnu Goru vozači odmah primete da je gorivo znatno jeftinije i da su putevi bolji. Kasnije u restoranima i marketima brzo zaključite i da je sezonska radna snaga većinom iz inostranstva – Makedonije, BiH i Srbije.

  Nisu Crnogorci nikada bili na glasu „ka radnici“, ali očigledno imaju manji problem sa nezaposlenošću od suseda.

  Pre nekoliko meseci navršila se decenija od kada je Crna Gora izašla iz zajedničke države sa Srbijom. Ako po strani ostavimo emocije, koje još nisu splasle, pa se malo pozabavimo brojkama, videćemo da su  Crnogorci bolje prošli.

  Dok smo bili u zajedničkoj državi prosečna plata je bila 250 evra. Sada je u Crnoj Gori prosek oko 500,  a u Srbiji tridesetak evra ispod 400. Inače, beogradske vlasti taj podatak nerado pominju – u Srbiji su u 2015. bile najniže plate od svih bivših jugoslovenskih republika.

  I prosečna penzija u Crnoj Gori je za oko 100 evra veća.

  Deset godina kasnije  verovatno bi na nekakvom ponovljenom referendumu još veći broj građana CG bio za samostalnost. Jer, od siromaštva svi beže.

  Sledeća bitna razlika između dve bratske države je strategija. Na malom crnogorskom primorju više je kranova i gradilišta nego u celoj Srbiji. I onaj ko prvi put dolazi u CG, uz već pomenute solidne puteve, može da zaključi da je turizam – prioritet.

  Šta je u Srbiji prioritet? Ako bi ovo  pitanje postavili kakvom strancu koji je prošao od Horgoša do Vranje, jedini odgovor bio bi – poljoprivreda. To će vam reći i svaki ministar od raspada Jugoslavije pa do danas. Ali…

  Vratimo se na početak teksta, dizel u Crnoj Gori košta 0,94 evra. U Srbiji je oko 20 centi, ili 25 dinara skuplje. Namerno pravimo računicu sa dizelom, jer sve što srpski poljoprivrednici „upregnu“ na njivi troši taj prokleti dizel. I na ceni dizela se vidi odsustvo strategije.

  Srbija tumara, kune se u poljoprivredu, a ništa ne čini da ta poljoprivreda zatrpa i Rusiju i Evropu, pa i Ameriku robom. Nekada smo avione Amerima plaćali kuvanom šunkom iz „29 novembra“ a danas uvozimo svinje. Da iz groba ustane onaj svinjski trgovac Obrenović dao bi nas, nesposobne, na kolac nabiti

  A da i ne govorimo što za seljake nema kredita. Francuzi imaju banku koja samo finansira poljoprivredu. Maksimalni učinak naših vlasti je da se u vreme izbora slikaju u kakvoj štali. I to je sve. Neće čak da obnove ni proizvodnju traktora, iako je prosečna starost ovih mašina bezmalo tri decenije. Neće, jer nekome trebaju placevi na kojima su bile fabrike.

  Pre dve godine „Politika“ je objavila priču o kupcu koji je došao u Srbiju da kupi desetak hiljada ovaca. Naravno nije kupio, nema. Ništa bolje nije ni danas. A zamislite da dnevno izvezemo hiljadu ovaca, hiljadu bikova, hiljadu svinja… da iz Srbije svaki dan krene 50 šlepera luka, šargarepe, paprike… gde bi nam bio kraj.

  Možda je lepše ulagati u hotele i slikati se na plažama nego u oborima i klanicama. Ali mi more nemamo, a ono što imamo nećemo da iskoristimo.

  To je ta suštinska razlika. Šta god ko mislio o vlasti u Crnoj Gori, tamo postoji nekakva strategija, u Srbiji nikakva, ni pre, ni posle razlaza, ni danas. Zato građani Crne Gore imaju veće plate i penzije, uprkos očekivanjima mnogih da će biti drugačije.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Poljiprivrednike su svi iskoristili i biće još i gore, jer se sela napuštaju i dalje. Ne može Srbija više da izdržava i sever Kosova i Republiku Srpsku. To je suviše visoka cena i nestaćemo svi zajedno. Kolika je cena goriva u Republici Srpskoj u odnosu na Srbiju? Srbija plaća plate za izmišljena radna mesta, plaća penzije i tamo i ovamo, gradi puteve i imostove i Kosovu i Republici Srpskoj, samo je ovde sve dotrajalo. Zulum je to veliki za narod u Srbiji, zato i jesmo najsiromašnije jer se više ne može ovako živeti.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE