Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ZANZIBAR: „Hakuna matata“ – tropski raj u Indijskom okeanu (FOTO)

  Zanzibar je poluautonomni deo Tanzanije u istočnoj Africi, otprilike 6 stepeni južno od ekvatora u Indijskom okeanu. Sastoji se od Zanzibarskog arhipelaga, koji se nalazi oko 25-50 km od kopna. Čine ga nekoliko manjih ostrvaca i dva velika: Unguja, glavno ostrvo, poznato kao Zanzibar i Pemba. Na ovom egzotičnom putovanju bila je Nataša Vuković, PR & Communication manager u kompaniji Alma Quattro, koja ima i svoj blog, a svoja zapažanja i oduševljenje podelila je i sa nama.

  Prvi utisci sa putovanja?

  Kad pomislite na Zanzibar, prva asocijacija su fenomenalne, bele peščane plaže, tirkizno plava voda i začini. Ali Zanzibar je više od toga. Zanzibar je jedinstven, pravi tropski raj u Indijskom okeanu. “Jumbo” ili Zdravo” i “Hakuna matata” što znači “nema problema” su prve i najčešće reči koje ćete čuti na Zanzibaru. A kad stignete tamo, ubrzo počnete da ih i vi izgovarate!

  Kako ste se odlučili baš za tu destinaciju?

  Iako sam zaljubljenik u grčka ostrva, želela sam da posetim i vidim nešto drugačije. Zanzibar je bio moj prvi susret sa Afrikom i prevazišao je moja očekivanja. Zanzibar vas opije svojim bojama i ukusima, tako da zaboravite na sve probleme koje imate i samo se prepustite prelepim prizorima koji vas okružuju.

  Šta vam je ostavilo najjači utisak na putovanju?

  Teško je izdvojiti jednu ili dve stvari jer je Zanzibar pun kontrasta.
  Sa jedne strane, za turiste on je pravi raj koga čine prelepe plaže sa puderasto belim peskom i toplom vodom u okeanu koja se preliva u svim mogućim nijansama zelene i plave boje. Uživate u preukusnom voću i sveže ulovljenoj  ribi i morskim plodovima koje jedete u restoranu sa nogama u pesku ili poznatom Rock restoranu koji se nalazi na neobičnoj lokaciji – na steni u okeanu.

  Za Zanzibar je karakteristična velika razlika između plime i oseke. Tačnije, u jednom trenutku šetate po dnu okeana, a za par sati to isto dno je prekriveno vodom u visini od 3 ili 4 metra! Ovaj prirodni fenomen je omogućio organizovanu proizvodnju morskih algi, o kojima se brinu žene sa Zanzibara.

  Sa druge strane stanovništvo živi u veoma teškim uslovima. Dečica su jednostavno neodoljiva, trče vam u zagrljaj u svojim šarenim haljinama i traže slatkiše ili olovke jer je to za njih luksuz.
  Postoji i jedna mračna strana Zanzibara. Priča je teška i surova, jer je Zanzibar bio poslednje legalno tržište robova na svetu i zvanično je zatvoreno 1873. godine pod pritiskom Britanske vlade. U centru glavnog grada danas postoji Memorijalni muzej, koji detaljno opisuje istoriju ropstva na Zanzibaru.

  Zanzibar je destinacija koja vas jednostavno očara, obori s nogu i istovremeno rastuži i natera da više cenite ono što imate. Za nekoga je nedostižno imati vodu, stabilan krov nad glavom i hranu, a mi takve stvari podrazumevamo kao minimalne uslove za život.

  Da li bi ste ovakvo putovanje preporučili nekome i zašto?

  Preporučila bih ga svakako svima koji imaju bar malo avanturističkog duha u sebi i žele da vide i dožive nešto drugačije osim sunčanja na pesku, ronjenja, ribolova ili kajtsurfinga.

  Možete posetiti Stone town, glavni grad na ostrvu, cenkati se oko suvenira i šarenih marama, hraniti velike i stare Aldabra kornjače dovedene sa Sejšela na susednom Prison island ostrvu. Prošetajte kroz živopisna ribarska sela u kojima možete videti kako živi lokalno stanovništvo, gde deca idu u školu.

  Jedan od posebnih doživljaja je vožnja sa lokalcima u dala-dala, polu-otvorenoj vrsti mini-taksija, jedinim javnim prevoznim sredstvom na ostrvu koje staje gde god se nalazili tokom njihove rute. Takođe, interesantno je videti kako se uzgajaju začini na plantažama, probati razne vrste ukusnog tropskog voća. A sigurno nećete zaboraviti sladak ukus durijan voća koji ima izuzetno neprijatan miris.

  Na Zanzibaru postoji i prirodni rezervat, Jozani šuma, u kojoj živi endemska vrsta crvenih majmuna, a šetnja kroz mangrovu šumu je nešto što se ne doživljava često.

  Koliki budžet treba izdvojiti za ovo putovanje?

  Cene variraju, zavisno od toga da li se organizujete sami ili putujete preko agencije, kao i od vrste smeštaja i perioda. Otprilike neki mininalni iznos bi bio oko 1.000 evra, koji podrazumeva avio kartu sa taksama i smeštaj 2* za 9 ili 10 noćenja i doručkom. Dodatno se plaćaju izleti, viza (50 dolara) i naravno, koliko vam je potrebno za svakodnevne obroke (minimum 20 evra dnevno).

  Koje je najlepše doba godine za ovakvo putovanje?

  Na Zanzibaru postoje dva kišna i dva sušna perioda. Najbolji period za posetu je tokom sušnog perioda, tj. od decembra do februara i od juna do oktobra. Letnje temperature se kreću od 20°C do 30°C, ponekad ima i pljuskova, ali su kratki i osvežavajući. Generalno, glavni kišni period je od marta do maja, dok je kraći period novembar-decembar. Iako kiše ne padaju stalno, izuzetno su jake i stepen vlage je veoma visok tokom cele godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE