Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nivo aflatoksina

  Vlada povećala najvišu maloprodajnu cenu mleka, koliko će nas koštati litar?

  Mediji prenose i da je Vlada Srbije na današnjoj sednici izmenila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, tako što je propisala novu maksimalnu maloprodajnu cenu mleka. Zabranjen je i izvoz do kraja meseca.

  Kako je preneo RTS, UHT mleko sa 2,8 posto mlečne masti od danas će koštati 128,99 dinara. Prethodno je litar bio ograničen na 119,99 dinara.

  Menja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i  smanjuje se sa 12 na pet posto.

  Zabrana izvoza

  Odlukom Vlade Srbije, uvodi se i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

  Poljoprivrednici su prethodnih dana ukazivali da je zbog uvećanih troškova proizvodnje sirovog mleka, rasta cene stične hrane i suše, koja je pogodila našu zemlju, smanjena proizvodnja sirovog mleka, ali i otkup.

  Vlada Srbije je inače prethodno, 30. avgusta, produžila važenje Uredbe koja se odnosi na ograničavanje cene osnovnih životnih namirnica, a njom je cena mleka do danas bila ograničena na 119,99 dinara.

  Na rafovima i prodavnicama ovih dana manje je mleka, negde ga i nije bilo, a u Privrednoj komori Srbije kažu da je reč o kratkotrajnom poremećaju na tržištu i pozivaju građane da kupuju onoliko koliko im je potrebno.

  Razlozi za manje količine su uzročno posledični – povećana potrošnja i pad u proizvodnji mleka – u okolnostima kada je manje muznih krava, skuplja stočna hrana, suša.

  Prazni rafovi

  Prazni rafovi

  Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije za RTS kaže da nije reč o nestašici, već o kratkotrajnom poremećaju na tržištu.

  “Usled priče o tome da nema mleka, dobli smo i rast tražnje“, kaže Malinović.

  Tvrdi da su trgovci sve svoje zalihe stavili na raspolaganje i da rade sve što je u njihovoj moći da obezbede stabilno snabdevanje.

  „Građani moraju shvatiti da su trgovačke marže u Republici Srbiji na jako niskom nivou… Trgovci gube novac, ali su svesni odgovornosti koju imaju u ovom trenutku, od 15 do 20 posto proizvoda imaju pod uredbama ograničene cene i dele sa građanima teret krize“, rekao je Malinović.

  Ističe da je važno da nema potrebe da pravimo zalihe, jer se na taj način pogoršava stanje.

  „Nema potrebe da mleko kupujemo na pakete. Radi se o robi koja ima ograničen rok trajanja. Ukoliko se kao potrošači ponašamo odgovorno, kupujemo količine koje su nam potrebne, a ne pravimo zalihe, mi ćemo imati stabilno snabdevanje“, kaže Malinović.

  Proizvođači mleka: Nestašica je „uvertira“, mlekarstvo je umrlo

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE