Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sindikati napuštaju radnu grupu?

    Nezadovoljni predloženim izmenama Zakona o radu, oba reprezentativna sindikata, Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, najavila su izlazak iz radne grupe za izradu nacrta izmena Zakona.

    Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak tvrdi da se prosečan radnik u Srbiji suočava sa stalnom pretnjom gubitaka posla i da predložene izmene Zakona o radu ne nude nikakva nova rešenja da bi se situacija poboljšala.

    Nema podsticaja, ni u jednom članu se ne kaže da se nudi pomoć mladima ili starima kada ostanu bez posla. Predložene izmene samo pogoršavaju stvar, ocenio je Čanak na regionalnom skupu o zaštiti prava zaposlenih.

    Prema njegovim rečima, predloženim izmenama Zakon o radu ne rešavaju se problemi radnika, već se njima situacija samo pogoršava uvođenjem agencije za privremeno zapošljavanje, naziajući je "privatnim biznisom".

    On je rekao da u Srbiji već postoji institucija kao što je Nacionalna služba za zapošljavanje i da nema potrebe za uvođenje privatnih agencija, upozorivši na mogućnost da se NSZ ugasi usled formiranja agencija.

    Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu Zoran Martinovića, u tom resoru postoje brojne polemike oko osnivanja agencije za privremeno zapošljavanje, uz ocenu da njeno uvođenje može da "otvori Pandorinu kutiju".

    Ministarstvu nije cilj da radnike stavlja u neizvestan položaj, kaže Martinović koji, komentarišući najavu istupanja sindikata, ističe da to produžava rok za donošenje nacrta, pošto su mnoga pitanja za koja je neophodan stav sindikata ostala nerešena.

    Izmene Zakona o radu kojim bi se olakšalo zapošljavanje i otpuštanje radnika i produžio rad na određeno vreme trebalo bi da budu usvojene do kraja ove godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE