Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veliki problem za ključnog partnera Epla

  Deonice kompanije Japan Display, jednog od ključnih dobavljača Applea, pale su dodatnih pet posto nakon što je objavljeno da je firma zbog finansijskih problema zatražila pomoć državnog fonda.

  Pad cena deonica započeo je još u petak kada je kompanija najavila upozorenje o padu dobiti. U dva dana vrednost kompanije smanjena je za 6,5 posto, a u sredu je stigao novi udarac sa berze.

  Japan Display jedan je od proizvođača koji rade komponente za iPhone, tačnije ekran, a uz jaki jen kompaniju pogađa sve slabija prodaja tog telefona.

  Problemi su počeli još početkom godine kada je većinski deoničar, državni Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) finansijske probleme Japan Displaya pokušao rešiti udruživanjem sa Sharpom.

  Međutim, INCJ je tu bitku izgubio jer je Sharp preuzeo tajvanski Hon Hai, poznatiji kao Foxconn. Do majja je Japan Display već upao u ozbiljne probleme sa solventnošću. Da je situacija s novcem kritična objavio je i japanski poslovni list Nikkei.

  Krajem prošle nedelje kompanija je objavila da se gubitak produbio na 11,8 milijardi jena (115 miliona dolara). Izvršni direktor Mitsui Homma je objavio kako je kompanija zbog problema s novcem zatražila pomoć INCJ, prenosi Financial Times.

  Međutim, analitičari predviđaju da kompanija treba do 50 milijardi jena u fiskalnoj godini 2017./2018. da bi „stala na noge“.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE