Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  suša

  Vanredno stanje: Reka u Italiji PRESUŠILA, ima najniži vodostaj u poslednjih 70 godina (VIDEO)

  Visoke temperature izazvale su sušu širom Italije, reke i kontejneri ostaju bez vode, dovodeći u opasnost okolinu i privredu. Nekoliko italijanskih regiona već je proglasilo vanredno stanje kako bi obezbedilo novac za borbu protiv krize vode.

  Udruženja farmera predviđaju nagli pad proizvodnje u ključnim delovima zemlje.

  „Kombinacija najteže suše u poslednjih nekoliko godina i temperatura, koje su krajem juna dostigle 40 stepeni Celzijusa dovode Italiju u dramatičnu ekološku i ekonomsku situaciju“, prenela je agencija ANBI.

  Reka Po ima najniži vodostaj u poslednjih 70 godina

  Po, najduža reka u Italiji koja protiče kroz velike regione na severu i pruža uslove za oko trećinu italijanske poljoprivredne proizvodnje, zabeležila je najniži vodostaj u poslednjih 70 godina.

  „Nivo vode duž celog toka Po je i dalje najniži od kada se prate podaci“, saopštio je ANBI.

  Za dve nedelje količina vode je prepolovljena i pala na nešto više od 170 metara kubnih u sekundi, ističu.

  Da bi se sprečio prodor slane morske vode i oštećenja poljoprivrednog zemljišta, protok bi morao da bude 450 centimetara u sekundi, dodaju.

  U velikim jezerima na severu Italije voda je već pala ispod rekordno niskog nivoa ili mu je blizu. Snažno opada i u prirodnim rezervoarima u centralnoj Italiji. Nivo vode u Tibru je na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina, a u Anijenu je protok prepolovljen, prenosi Index.hr.

  Proglašeno vanredno stanje u Laciju

  Lacio je prošle nedelje proglasio vanredno stanje i ograničenu potrošnju vode u pojedinim opštinama. Građani ne smeju zalivati bašte ili puniti bazene.

  Učesnici projekta koji finansira Evropska svemirska agencija saopštili su pre 10 dana da je temperatura morske vode u površinskom sloju Sredozemnog mora oko četiri stepena Celzijusa iznad proseka u periodu od 1985. do 2005. godine.

  „Sve je važnije razumeti šta se tačno dešava sa klimom. Kako promene počinju da imaju opipljiv uticaj na svakodnevni život“, objašnjava Đanmarija Sanino, šef agencije za klimatsko modeliranje ENEA, koja je učestvovala u projektu.

  Ni prognoze ne donose utehu. Temperature bi sledeće nedelje trebalo da budu za 10 do 12 stepeni više od uobičajenih za ovo doba godine, a na Sardiniji i Siciliji trebalo bi da dostignu 44 stepena Celzijusa, navodi Rojters.

  Izvor: Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE