Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Razgovor za posao, veštine

  U 2022. godini 5.800 ljudi dobilo državni posao, ali i to je nedovoljno

  Broj zaposlenih u javnom sektoru povećan je prošle godine za jedan odsto ili za 5.813 osoba, a taj procenat zakonski ne sme biti prekoračen ni ove godine.

  Posle dužeg perioda zabrane zapošljavanja, izmenama Zakona o budžetskom sistemu krajem 2020. omogućeno je da institucije mogu da angažuju nove radnike do nivoa od 70 odsto onih koji napuštaju instituciju ili odlaze u penziju, dok je dozvola komisije za odobravanje novog zapošljavanja potrebna ukoliko broj novozaposlenih pređe 70 odsto.

  Takođe, postavljen je i limit od jedan odsto za povećanje ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme u odnosu na nivo s kraja prethodne godine.

  Postojeći sistem zapošljavanja, kojim rukovodi vladina komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava nastaviće da funkcioniše i tokom 2023, odnosno sve dok novi sistem ne bude u potpunosti operativan.

  U toku je izrada elektronskog registra zaposlenih u javnom sektoru „Iskra“, koji bi trebalo da bude primenjen tokom ove i naredne godine. Suština ovog sistema je bolje planiranje, izvršenje i kontrola rashoda za plate zaposlenih, veća otvorenost i bolje upravljanje ljudskim resursima.

  Sistemom će biti obuhvaćeno više od 450.000 zaposlenih u javnom sektoru, a van sistema će ostati samo zaposleni u sektoru odbrane, bezbednosti unutrašnjih poslova i institucije višeg i visokog obrazovanja.

  Fiskalni savet: Samo zdravstvu nedostaje 3.000 radnika

  Iz Fiskalnog saveta potvrđuju da će se brojem zaposlenih u državnom sektoru i u 2023. godini upravljati centralizovano, preko zabrane zapošljavanja koja je odavno trebalo da bude ukinuta i zamenjena novim sistematizacijama.

  Fiskalni savet (BETA)

  „U postojećem budžetskom okviru nije ostavljen prostor za povećanje fonda plata zbog novog zapošljavanja, što smatramo problematičnim iz više razloga. Uporedne analize pokazuju da u državnom sektoru Srbije, uprkos prirastu broja zaposlenih od pandemijske 2020. i dalje radi, relativno posmatrano, manje radnika nego u zemljama centralne i istočne Evrope (CIE). Naime, kod nas nešto više od sedam na 100 stanovnika, dok se prosek u CIE kreće od osam na 100 stanovnika do više od devet na 100 stanovnika, u zavisnosti od uzorka“, navode iz Fiskalnog saveta.

  Savet ukazuje na nedostatak od oko 3.000 radnika u zdravstvu, od 1.500 do 2.000 u Poreskoj upravi, više od 1.000 u republičkim inspekcijama, od 1.000 do 1.500 u ministarstvu i drugim organima u oblasti zaštite životne sredine.

  Vlada je krajem prošle godine ponovo odložila uvođenje pravičnijeg sistema zarada u javnom sektoru – rok je pomeren za 2025. Iz Fiskalnog saveta podsećaju da je još 2015. godine najavljeno da će jednoobrazni platni razredi stupiti na snagu za dve godine.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE