Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Superklaster diže tehnološke inovacije na viši nivo

  Piše: Aleksandra Popović, direktorka projekta „Srbija Inovira”

  Da je IT ubedljivo najzdravija grana domaće privrede, odavno je poznato čak i laicima. Godinama izvoz raste po prosečnoj stopi preko 20 odsto, a čak i u uslovima pandemije – sektor je pokazao robusnost i izvezao roba i usluga u vrednosti 1,37 milijardi dolara (4,4 odsto više nego 2019). Potražnja za stručnjacima je u konstantnom rastu, a plate višestruko nadmašuju prosečna primanja u Srbiji. Decentralizacija je prisutna u značajnoj meri, tako da su tehnološke kompanije – od startapa do stabilnih kompanija – raspoređene širom zemlje. Tehnološkoinovativni ekosistem, reklo bi se, proživljava zlatno doba.

  Nepovezanost činilaca devalvira inovacioni potencijal

  Dubljom analizom, međutim, shvatićemo da čak ni ovaj ekosistem nije lišen problema i da dobri rezultati mogu da budu opasna zamka. Osnovni problem je nepovezanost najbitnijih igrača. Čini se da privreda, investitori, državna administracija i obrazovne ustanove idu zasebnim putanjama, vodeći se ličnim, ali neusklađenim ciljevima. Drugim rečima, tehnološke inovacije nisu u potrebnoj meri podrška domaćoj privredi. Dugoročno, u ovakvom okruženju bi još izraženiji mogli postati problemi kao što su emigracija talenata i ideja i nedovoljna strana ulaganja, što bi nas, kao državu, poprilično udaljilo sa mape privlačnih poslovnih okruženja.

  Kada govorimo o konkretnim činiocima sistema, poznato je da startapi, stabilne kompanije, finansijeri, akademske institucije i, na kraju, država – ne samo da imaju neusklađene ciljeve već su oni i često direktno suprotstavljeni. Okruženje u kom bi saradnja bila iznad konkurencije stvorilo bi daleko veće mogućnosti da se dođe do rezultata koji bi zadovoljili sve činioce. Dodatno, kooperacijom bi svi bili u prilici da ujedno pomognu ostalim subjektima, ali da, isto tako, reše svoje goruće probleme.

  Ovakva upućenost jednih na druge neophodna je kada se zna koliko poteškoća imaju startapi da bi obezbedili finansije za brži rast ili, sa druge strane, koliko meseci utroše velike kompanije kako bi pronašle samo jednog kvalitetnog senior programera.

  Ništa manji nisu ni problemi investitora i finansijskih fondova, koji ne mogu lako da dođu do kvalitetnog portfolija, dok akademsku zajednicu konstantno muči neusklađenost obrazovnog sistema sa realnim potrebama tržišta, a epilog toga je gubitak najboljih studenata i talenata. Na kraju, jasno je da su problemi svih nabrojanih faktora ujedno i problemi države u celini.

  Pojedinačna snaga, zajednička moć

  S tim u vezi, ICT Hub je uz pomoć USAID-a, u aprilu 2021. godine, pokrenuo projekat „Srbija Inovira”, sa ciljem da podstakne saradnju u najperspektivnijoj grani domaće privrede, podstakne tehnološke inovacije i time ojača čitavu ekonomiju. On će biti sproveden kroz model superklastera – okvir koji je već dao sjajne rezultate u Kanadi, SAD, Velikoj Britaniji, Izraelu i Danskoj, a uveliko se sprovodi u Australiji, Norveškoj, kao i još nekim državama. Akcenat će biti na saradnji pojedinačnih elemenata sistema kako bi se sinergetskim efektom došlo do ekspanzije tehnoloških inovacija. Na taj bi se način u značajnoj meri unapredili i rezultati čitave domaće privrede.

  Superklaster, kao okvir za rešenje problema nedovoljnog obima razvoja tehnoloških inovacija, obezbeđuje usklađenost ciljeva svih igrača do kojih će se doći efikasnim, preduzetničkim modelom rada.

  Uz konstantnu dostupnost i mobilnost resursa, članovi superklastera će dobiti finansijsku podršku, domaću i međunarodnu stručnu ekspertizu i, što je najbitnije, informacije u realnom vremenu.

  Trenutna faza u kojoj se projekat „Srbija Inovira” nalazi jeste istraživanje tehnološkoinovativnih domena, a u novembru ove godine biće predstavljena četiri domena koja će učestvovati u pilotiranju. Nakon detaljne analize domena u realnom poslovnom okruženju tokom sledeće godine, u 2023. biće izabran pobednički domen – prvi srpski superklaster. U godini koja sledi, pobednički domen će dobiti značajnu pomoć za što bolje pozicioniranje na tržištu. Cilj je da 2025. godine superklaster postane samoodrživ u celosti.


  Ko su lideri koje tražimo?

  Projekat je namenjen svima koji veruju u snagu saradnje i sinergije, a imaju ili prepoznaju probleme koje bi mogli da reše na ovaj način. Dodatno, projekat je prostor za korišćenje najsavremenijih tehnologija i mesto gde se razmena znanja i iskustva obavlja konstantno i dvosmerno, s ciljem dovođenja najperspektivnije grane domaće privrede na mesto koje po kvalitetu, sasvim sigurno, zaslužuje.


   

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE