Stručnjak za energetiku za BIZLife: Da li će Rusija obustaviti gas Evropi?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stručnjak za energetiku za BIZLife: Da li će Rusija obustaviti gas Evropi?

  Srbija neće biti u problemu što se tiče snabdevanja ruskim gasom u narednom periodu zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini, jer smo “na liniji Turskog toka”, a naša naftna industrija je u najvećem delu u vlasništvu ruskih kompanija, kaže stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.

  On je za BIZLife rekao da veruje da je kriza u Ukrajini kratkotrajna i da će se završiti skorije jer je ipak jasno svima da je energetika najveći biznis na svetu.

  Ukazuje da je jasno da alternative u Evropi ne postoje I da se snabdevanje gasom od Rusije ne može izbeći.

  Podseća da Evropa godišnje uveze 300 milijardi kubika gasa.

  Obostrani interes oko energenata

  „I Evropa i Rusija su uzajamno povezane i interes Evrope je da kupuje energente iz Rusije a Rusiji da ih prodaje“, kaže Zdravković i dodaje da Rusija u međuvremenu  ima bolju pregovaračku poziciju u odnosu na pre deset godina jer je izgradila terminale i ovladala tehnologijama vađenja nafte i gasa iz leda ili morskih dubina i diversifikovala pravce prodaje.

  Zdravković kaže da je najvažnija stvar za Srbiju to što je na liniji Turskog, odnosno Balkanskog toka.

  „Manje je bitna stvar popunjenost skladišta u Banatskom Dvoru, jer je njegov kapacitet svega 450 miliona kubika gasa. Na sreću, Srbija je na liniji Turskog toka, a naša industrija, celokupni NIS, nekadašnji Beopetrol su u vlasništvu Rusa. Tako da je Rusija, ulažući u svoj biznis, ulaže indirektno u srpski energetski sektor. Ne očekujem da će Srbija biti u problemu“, izjavio je Zdravković.

  Dodaje da naše linije snabdevanja ne zavise od Ukrajine i tranzita kroz Ukrajinu, a ni transport nafte i naftnih derivata takođe ne zavisi od Ukrajine.

  Prema njegovim rečima, Rusija nikad u prošlosti nije “zavrnula slavinu” Evropi.

  “Mislim da neće ni sad, jer je gas pre svega biznis pa geopolitičko oružje“, kaže on.

  “Cene će biti veće, ali ne kao sadašnje”

  Kada je reč o cenama nafte I gasa koje su sada usled ruskog napada na Ukrajinu  skočile on kaže da ne veruje da će cene ostati tolike, ali da će svakako biti veće nego sto su bile pre krize.

  Ubeđen sam da će Rusi izbalansirati jer je interes obe strane da se problem u najboljem mogućem dogovoru završi, rekao je on.

  Kada je reč o tome da Srbija ima cenu gasa od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa do juna ove godine, i šta se može očekivati posle juna, Zdravkovič misli da ćemo verovatno posle toga pokušati da ostvarimo neki dugoročniji ugovor.

  Srbija će biti u boljoj poziciji od drugih zemalja što se tiče cene

  “Cena će verovatno biti veća, ali kako smo na liniji Turskog toka i da je naša naftna industrija  u rukama Gasproma  smatram da cemo imati bolje pozicije u odnosu na druge zemlje, odnosno povoljnije cene u odnosu na recimo, Hrvatsku, Rumuniju…” , kaže sagovornik.

  Dodaje da će od nas jedino bolje proći Madjarska koji je pre krize zaključila  dugoročni ugovor sa Gaspromom i ima velike energetske pakete.

  Takođe izgradili su i skladište koje je primera radi, 14 puta veće nego skladište Banatskom dvoru.

  Skočile cena nafte i gasa, rublja pala, na tržištima kapitala PRAVI HAOS

  Izvor: BIZLIfe/Jelena Andrić

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE