Razočarana ministarka: Srbijagas se ponaša "kao da je država kasica-prasica"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Razočarana ministarka: Srbijagas se ponaša “kao da je država kasica-prasica”

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je nenajavljeno obišla radove na izgradnji razvodnog gasovoda Aleksandrovac-Brus-Kopaonik-Raška-Novi Pazar-Tutin i da je iznenađena što nije bilo nadzornog organa i razočarana što je samo 10 odsto radova gotovo.

  “Izgradnja ovog gasovoda je jako važna i obišla sam radove, ali umesto da ja iznenadim radnike, iznenadili su oni mene. Bilo ih je nekoliko, bez nadzornog organa”, rekla je ona novinarima u Novom Pazaru gde su počeli radovi na izgradnji toplane na biomasu.

  Dužina gasovoda od Aleksandrovca do Tutina je oko 120 kilometara, a njegova izgradnja koštaće 52 miliona evra.

  “Razočarana sam što je samo 10 odsto radova realizovano, a o ovom gasovodu se priča od 2011. godine. Poređenja radi, država Srbija je 2021. godine završila Balkanski tok, čija je dužina 400 kilometara, za dve godine”, rekla je ministarka.

  Navela je da je Srbijagas investitor izgradnje gasovoda, koji se, kako je istakla ponaša “kao da je država kasica-prasica”. “Posle aprila ću preseliti ovde svoj kabinet i bićemo na svakoj tački na kojoj se radi i ja i Ministarstvo sve dok ne budu završeni radovi”, poručila je Mihajlović.

  Od oktobra “čistije” grejanje za Novopazarce

  Ministarka Zorana Mihajlović, ambasador Švajcarske u Beogradu Urs Šmid, direktor kancelarije KfW u Beogradu Rudiger Hartman, načelnik Raškog okruga Nebojša Simović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ozvaničili su početak radova na izgradnji toplane na biomasu.

  Ministarka je istakla da je ovo jedan važan projekat za Novi Pazar, s obzirom na to da je zagađenost vazduha u ovom gradu česta pojava. Od oktobra, kada počinje nova grejna sezona, u Novom Pazaru će početi sa radom toplana na biomasu iz koje će emisija ugljen – dioksida biti manja za oko 90 odsto, rekla je ministarka Mihajlović.

  Toplana će biti izgrađena u kompleksu nekadašnjeg Tekstilnog kombinata Raška, imaće jedan kotao na biomasu, jačine osam megavata i dva pomoćna, jačine 4,5 i sedam megavata, koji će kao energent koristiti gas.

  Projekat izgradnje toplane na biomasu, nove toplovodne mreže i rekonstrukcije postojeće vredan je 6,5 miliona evra, a realizuje se u sklopu programa “Obnovljivi izvori energije – Razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji (Komponenta 1)”, a sprovodi se kroz saradnju sa Saveznom Republikom Nemačkom, preko KfW zajma i donacije SECO.

  Izvor: Beta, Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE