Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trećina Hrvata živi u PRENATRPANIM STANOVIMA, u Srbiji još gora situacija

  U Evropskoj uniji je tokom 2020. godine 17,5 odsto stanovništva živelo u prenaseljenim domaćinstvima. Stanovi su bili mali da zadovolje potrebe svih članova porodice.

  U Hrvatskoj čak 36,2 odsto građana živi u prenaseljenim domovima, s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u domaćinstvu, što je dvostruko više od proseka EU u kojem 17,5 odsto stanovnika živi na taj način.

  Iako se Hrvatska ubraja u vrh zemalja EU po udelu stanovnika koji žive u vlastitoj nekretnini, to ne znači i da su te nekretnine zadovoljavajuće, objavio je Eurostat.

  Slabiji standard građana utiče na to da ne mogu svi da priušte stanove pristojne veličine. Na primer, stan se smatra prenaseljenim ako svako dete u dobi od 12 do 17 godina te punoletni članovi porodice nemaju svoju sobu.

  Stan, kuća (Pixabay)

  Kako je u Srbiji?

  Kvalitet stanovanja može se meriti na više načina, davanjem odgovora na pitanja da li ljudi žive u prenaseljenoj kući ili stanu, da li im krov prokišnjava, imaju li mogućnost da zagreju kuću, da li tim kućama ili stanovima nedostaju toaleti i tuševi.

  U Srbiji je stopa prenaseljenosti stanova i kuća u 2020. godini iznosila 52,5 odsto, što je daleko iznad evropskog proseka.

  Beograd, prenatrpani stanovi (BIZLife)

  Kako je u EU?

  Podaci Eurostata pokazuju da je najlošije stanje u Rumuniji u kojoj u prenaseljenim domaćinstvima živi 45,1 odsto stanovnika, u Letoniji 42,5 odsto, u Bugarskoj 39,5 odsto, u Poljskoj njih 36,9 odsto, a onda sledi Hrvatska, peta sa dna lestvice.

  Sa druge strane, najniže stope prenaseljenosti evidentirane su na Kipru (2,5 procenata), Irskoj (3,2 odsto), Malti (4,2 procenta) i Holandiji (4,8 odsto).

  Kada je reč o stopi preopterećenja troškovima stanovanja, ona je u 2020. godini bila najveća u Grčkoj, Bugarskoj i Danskoj.

  Gradilište, stanovi (BIZLife)

  „Za mnoga domaćinstva najveći izdaci svakog meseca odnose se na troškove stanovanja. Pristupačnost stanovanja može se analizirati kroz stopu preopterećenja troškova stanovanja. Ova stopa pokazuje udeo stanovništva koji živi u domaćinstvima koja troše 40 odsto ili više svog raspoloživog prihoda na stanovanje“, obrazložili su iz Evrostata.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE