Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta se nalazi u vladinom Akcionom planu za IT

  Srbija bi u narednih pet godina trebalo da poveća neto izvoz IT sektora sa sadašnjih 400 miliona na 1,5 milijardi evra godišnje, predviđeno je nacionalnim Akcionim planom za IT koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji do kraja godine, prenose mediji.

  Akcioni plan, koji je sačinio ministarski savet za IT, na čijem je čelu ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, biće jedan od tri prioritetna projekta Vlade u narednih pet godina.

  Ovim dokumentom se planira podizanje kapaciteta u IT industriji i kreiranje IT kadrova koji nedostaju. Kako se procenjuje, na tržištu se trenutno pojavljuje oko 1.500 kvalifikovanih IT stručnjaka, a potrebno je da se taj broj poveća najmanje pet puta – na preko 7.000 IT radnika godišnje, kako bismo dostigli izvozne ciljeve.

  Akcionim planom predviđene su novine i kada je reč o neformalnom obrazovanju. Radiće se zajedno sa IT klasterima, organizacijama kao što je „StartIT”, kompanijama i univerzitetima da se uvede vaučerski sistem za prekvalifikaciju. To će omogućiti da mladi ljudi steknu osnovna IT znanja, koja će biti dovoljna za početak karijere, a to može biti osnov i za dugoročne prekvalifikacije.

  Među predlozima u Akcionom planu je da se ljudima iz struke dozvoli da predaju na fakultetima, čime bi se nadoknadio nedostatak profesora i predavača, a predviđa se i ulaganje u edukaciju državnih službi, pre svega Poreske uprave, Agencije za privredne registre i drugih, kako bi razumele specifičnosti IT startap industrije.Generalni cilj je ubrzanje rasta IT sektora, kreiranje nedostajućih kadrova i povećanje izvoza Srbije i, svakako, zadržavanje IT stručnjaka u Srbiji.

  Izvor: Dnevnik, Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE