Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpske banke prodale 460 miliona evra loših kredita

  Ceo region Centralne i Istočne Evrope (CIE) smanjuje iznos problematičnih kredita i to zahvaljujući pre svega prodaji NPL-ova – problematičnih kredita, pokazuje studija Dilojta (Deloitte) pod nazivom „CIE tržište NPL u punom zamahu“.

  Prema njihovim podacima prodaja problematičnih kredita porasla je u 2016. godini, usled većeg interesovanja investitora i intenziviranja aktivnosti banaka. Obim prodaje NPL-ova u regionu je u 2015. godini iznosio 4,3 milijarde evra, a do oktobra 2016. još 5,2 milijarde evra, dok je u pregovorima kupoprodaja 5,6 milijardi evra vredan portfolio problematičnih kredita.

  U regionu prednjače Rumunija, Mađarska i Hrvatska.

  U ovaj trend se uklapa i srpsko bankarsko tržište koje je u 2016. godini prodalo loših kredita vrednih 57,1 milijardi dinara ili oko 460 miliona evra nebankarskim institucijama, najčešće investicionim fondovima. To je prema podacima Narodne banke Srbije 3,5 puta više nego u 2015. godini. Takođe, u prošloj godini banke su otpisale problematične kredite u iznosu od 45,9 milijardi dinara (oko 370 miliona evra), za četiri milijarde više nego prethodne godine. Od prošle godine otpisi loših potraživanja se priznaju kao rashodi pa ovo bankama umanjuje osnovicu za porez na dobit. Kao rezultat svega ovoga NPL u Srbiji su pali na 17 odsto na kraju 2016. godine sa 21,6 odsto na kraju 2015. po čemu smo bili navrhu liste 12 zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope i Baltičkih zemalja koje je obuhvatio Dilojt.

  U prošloj godini je prema podacima NBS najviše smanjen iznos NPL u građevinskoj industriji, za 8,2 procentna poena, ali i dalje je ostalo na izuzetno visokih 30 odsto. Takođe, NPL-ovi firmi u stečaju iznosili su na kraju 2016. godine 23,5 odsto.

  Prema analizi Dilojta procenjuje se da u ovom regionu vrednost problematičnih kredita iznosi 51 milijardu evra. Tokom 2015. godine najveće smanjenje NPL-ova imali su Mađarska (31 odsto) i Slovenija (20 odsto).

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE