Srbija može biti FinTech lider u CI Evropi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija može biti FinTech lider u CI Evropi

  Srbija je po drugi put domaćin međunarodne FinTech konferencije xCEEd 2018. Beograd će 22. i 23. maja biti mesto susreta kreatora finansijske sadašnjosti koji će u okviru konferencije predstaviti  svoj plan za budućnost. xCEEd 2018 će se fokusirati na praktičnu primenu finansijskih tehnologija u Centralnoj i Istočnoj Evropi a svoja iskustva i saznanja će podeliti ključni inovatori i lideri u FinTech industriji iz 11 zemalja. O tome koji je najbolji put Srbije ka poziciji FinTech lidera u regionu, šta je xCEEdium i zašto svaki ozbiljni učesnik u igri zvanoj finansije mora biti na konferenciji, razgovarali smo sa Pavlom Ljujićem, direktorom kompanije Paneleven, jednog od organizatora xCEEd 2018.

  • Gde je Srbija u odnosu na svet kada je u pitanju digitalizacija finansijskog sektora?

  Može se reći da je Srbija na vrlo povoljnoj poziciji, pre svega jer je jako plodno tlo za inovacije. Srbija je tržište sa velikim potencijalom i primena FinTech tehnologije u našoj zemlji je možda za sada nedovoljna, ali je svakako neminovna jer je to pravac u kojem se kreće čitava naša industrija.

  Prednost Srbije je u tome što može da izgradi infrastrukturu tako da postane centar u regionu. Pod tim podrazumevam da smo tržište pogodno za testiranje novih rešenja. Velike kompanije su u potrazi za područjima na kojima mogu da primene modele koje kasnije mogu da preslikaju na multimilionske sisteme. Drugim rečima, oni u Srbiji mogu mnogo da dobiju, a da finansijski i reputaciono rizikuju jako malo. Kako bi se bilo šta desilo, apsolutno je neophodan dobar regulator, a kada kažem regulator mislim na zakonodavne organe. Regulator koji će podržati inovaciju i omogućiti tržištu da se organski razvija, ako nema zakona koji će da regulišu nove digitalne tehnologije, finansijke institucije ne mogu da krenu ni u proces razvoja. Dakle, dve ključne stvari su znanje i zakoni.

  • Da li kao zemlja možemo postati lider u ovoj oblasti u regionu i da li je održavanje druge konferencije u Beogradu naznaka toga?

  Kod tehnologije pobeđuju iskustvo i veština, ne veličina, tako da je odgovor nesumljivo da, ukoliko se ispune potrebni faktori. Cilj prve konferencije je bio, između ostalog, da se Beograd pojavi na FinTech mapi regiona. Rekao bih da smo uspeli da ga ucrtamo na mapu Evrope što pokazuje i činjenica da će ove godine na konferenciji učestvovati  Evropska komisija koja će po prvi put imati panel na događaju koji oni ne organizuju.

  • Šta učesnici mogu naučiti na xCEEd konerenciji? Gde vidite primenu globalne prakse u FinTech-u kada je Srbija u pitanju?

   

  Profesionalci iz finansijskog sektora će moći da od najvećih svetskih eksperata naše industrije čuju kako se finansijska tehnologija primenjuje u najuspešnijim bankama današnjice, kao i kakve promene da očekuju u budućnosti. Posebno je važno istaći da neće imati priliku samo da nauče, već i da primene tu tehnologiju u našem ekosistemu. Čuće strategije o privlačenju milenijalaca i načine da se njima obrate kao mušterijama, dobiće odgovore na  glavna pitanja o gorućim temama poput blockchain tehnologije, a imaće retku mogućnost da sa našim predavačima imaju razgovor jedan na jedan što otvara sasvim novu plejadu opcija za saznanja i saradnju.

  • xCEEd 2018 je prva konferencija na svetu koja ima svoju kriptovalutu. Kako je učesnici mogu dobiti i iskoristiti?

  Učesnici će imati priliku da zarade, tj “rudare”, xCEEdium aktivnim učešćem na konferenciji. Određeni postupci učesnika im garantuju određen broj xCEEdiuma. Za xCEEdium “milionere” koji su uspeli da zarade najveći broj tokena spremili smo nagrade kao znak zahvalnosti što su učestvovali u ovom eksperimentu. Umesto da dajemo svakom delegatu neki nepotreban poklon, mi smo sagradili radnju gde mogu da kupuju šta oni hoće, a naravno, jedina valuta koja se prihvata je xCEEdium.

  Nakon velikog uspeha prve konferencije, i ove godine će organizator kompanija Paneleven u saradnji sa Ministarstvom za Spoljnu Trgovinu (DIT) Velike Britanije i britanskom Privrednom Komorom za Inovativne Platne Sisteme (EPA) ugostiti neke od najuticajnijih svetskih finansijskih giganata i kreatora promena na globalnom finansijskom tržištu. Relevantnosti konferencije doprinosi i ostvareno partnerstvo sa Evropskom komisijom koja će biti domaćin RegTech i Blockchain panela, zajedno sa nacionalnim bankama iz regiona Centralne i Istočne Evrope (CEE) i Zapadnog Balkana.  Uz sopstvenu kriptovalutu, izlaganja eksperata iz 11 zemalja i predstavljanje koncepta Filijala budućnosti, ova konferencija sigurno zaslužuje pažnju i prisustvo.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE