Srbija druga na svetu po broju pristiglih medicinara u Nemačku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija druga na svetu po broju pristiglih medicinara u Nemačku

  Srbija je druga na svetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Nemačku.

  Iako je broj odlazaka iz Srbije tokom pandemije smanjen,  ukupan priliv u Nemačku je veći, prenosi Dojče vele (DW).

  I za vreme pandemije Nemačka je zaposlila dodatne strane medicinske radnike.

  To se ispostavilo nakon što je nemačka Vlada odgovorila na zvanično pitanje poslaničkog kluba Levice, navodi „Redakciona mreža Nemačke“.

  Prema tim podacima, prošle godine je u okviru Programa „Triple-Win“ nemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu saradnju, u zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara.

  Njih 234 su iz Vijetnama, 210 sa Filipina, 156 iz Bosne i Hercegovine, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije.

  Ukupni porast broja u odnosu na godinu pre toga iznosi 30 procenata.

  Posle obavljanja svih formalnosti, u Nemačku su onda tokom protekle godine došle 593 osobe.

  Ipak 2019. bilo ih je manje – ukupno 453.  Na osnovu tog programa je od 2016. godine u Nemačku došlo 2.813 stranaca.

  Najviše ih je iz Filipina,  iz te azijske ostrvske zemlje potiče 1.294 radnika u oblasti medicinske nege.

  Sledeća na listi je Srbija sa 759 medicinskih sestara i tehničara, potom Bosna i Hercegovina sa 644, Vijetnam sa 84 i Tunis sa 32 osobe.

  Opozicija kritikuje ministra zdravlja za nedostatak solidarnosti

  Levica uBundestagu žestoko je kritikovala ministra zdravlja Jensa Špana, jer je, prema rečima Pije Cimerman iz te opozicione stranke, nemačka Vlada odbila da preduzme i najmanji korak u pravcu solidarnog finansiranja ove oblasti medicine.

  Time je, kako kaže Cimerman, Vlada takođe blokirala finansijske pretpostavke za bolje dohotke i za sve koji neguju starije osobe, a povećanje njihovih plata je odavno neophodno.

  „Umesto toga, ona crpi sve raspoložive mogućnosti da vrbuje kvalifikovane radnike iz inostranstva, a tamo sada nedostaju upravo ti kadrovi u suzbijanju pandemije“, kaže Pija Cimerman.

  Nemačka Savezna agencija za rad na svom sajtu pokušava da opovrgne te tvrdnje. Navedeno je da se prilikom dovođenja radnika iz inostranstva orijentiše prema kodeksu ponašanja Svetske zdravstvene organizacije u oblasti regrutovanja medicinskog osoblja.

  Na sajtu nemačke Savezne agencije za rad tvrdi se da se medicinsko osoblje dovodi samo iz zemalja u kojima postoji višak medicinskog kadra.

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Solo

   Srbija precutno otvara granice za izvoz svojih radnika u Nemackoj i drugim zemljama nemisleci na buducnost svog prosperiteta. Mi skolujemo nase ljude za struku koju su odabrali i gledamo da ih upuslumo sto uvek nije bilo lako zbog svih ovih godina koje su uticale na razvoj zemlje a Nemacka nudi platu koja je 10 puta veca od Srpske. Ako je vec tako onda mora nesto i nasa Srbija da dobije u odsteti zbog takvog pristupa pa Skolovanje i Praksa pa kad se izracuna to izadje oko 300000 evra pa onda nek se Nemci i drugi razmisle ako hoce da vrbuju nase ljude. Ako nasi ljudi hoce individualno da probaju da odu i da rade u tim razvijenijim zemljama onda ce to biti sve teze i teze kao individualac..nazalost

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE