Merilin Monro od 200 mil. USD: Vorholova slika prodata za REKORDNU SUMU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Merilin Monro

  Merilin Monro od 200 mil. USD: Vorholova slika prodata za REKORDNU SUMU

  Čuvena slika Merilin Monro autora Endija Vorhola prodata je na aukciji za 195 miliona dolara, što je čini najskupljim delom umetnosti 20. veka ikada prodatim.

  Sliku ,,Shot Sage Blue Marilyn”, naslikao je Vorhol 1964. koristeći poznatu fotografiju kao inspiraciju.

  Uoči aukcije kuća Christie’s je napisala da je slika ,,jedna od najređih i najtranscendentnijih slika koje postoje”, sa prodajnom cenom ,,u regionu” od 200 miliona dolara.

  Aukcija je završena prodajnom cenom od 170 miliona dolara, koja je porasla na 195 miliona dolara zbog poreza i naknade.

  Novac

  Novac u koferu

  Koje rekorde na aukcijama je oborila slika Merilin Monro?

  Prethodna rekordna cena američkog umetničkog dela bila je 110,5 miliona dolara za sliku lobanje koju je 1982. godine uradio Vorholov prijatelj, a ponekad i konkurent, Žan Mišel Baskijat.

  Cena slike Merilin Monro takođe obara prethodni rekord za umetničko delo iz 20. veka, postavljen 2015. godine. Reč je o slici Pabla Pikasa iz 1955. ,,Les Femmes d’Alger”, koja je prodata za 179,4 miliona dolara sa naknadama.

  U martu je Džordž Frej, predsednik upravnog odbora fondacije ,,Thomas i Doris Amman”, rekao u saopštenju da slika Merilin Monro „svedoči o njenoj nesmanjenoj vizuelnoj moći u novom milenijumu”.

  „Merilin je otišla. Užasne okolnosti njenog života i smrti su zaboravljene. Ostaje samo zagonetni osmeh koji je povezuje sa još jednim misterioznim osmehom ugledne dame, Mona Lizom”, rekao je Frej.

  Slika Merilin Monro

  Slika Merilin Monro (Pixabay)

  Ko je kupio sliku Merilin Monro?

  Blumberg navodi da je pobednički ponuđač bio američki trgovac umetninama Lari Gagosijan, koji poseduje lanac umetničkih galerija.

  Kako je saopštila aukcijska kuća Christie’s, sav prihod od prodaje ići će švajcarskoj fondaciji ,,Thomas i Doris Amman”. Fondacija radi na uspostavljanju zdravstvenih i obrazovnih programa za decu širom sveta.

  Aukcija umetničkih dela, koja se održala u ponedeljak, prva je u nizu koje su planirali Kristi i Sotbi u naredne dve nedelje. One se smatraju ,,testom zdravlja” tržišta luksuznih umetničkih dela posle pandemije.

  Filip Hofman, osnivač savetodavne kompanije ,,Fine Art Group” sa sedištem u Njujorku, rekao je za Njujork tajms da postoji „ogromna količina zaostale potražnje“ za umetnošću.

  „Svi su čekali pravi trenutak. I došao je pravi trenutak”, rekao je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE