Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šiza Šahid: U borbi za obrazovanje žena i protiv talibana

  Malala Jusufzai je ušla u istoriju kao najmlađa osoba koja je nominovana za Nobelovu nagradu. Ona će preživeti atentat talibana, ali je to neće sprečiti da nastavi da se bori za obrazovanje žena u Pakistanu. I uprkos heroizmu i zrelosti koji poseduje, Malala je i dalje  veoma mlada žena te je zbog toga Šiza Šahid (Shiza Shadid) pored nje.

  Šiza Šahid je preduzetnica, TV lice, govornica i aktivistkinja za ženska prava. Ona je suosnivačica Malala Fonda, a trenutno je usmerena na pružanje podrške startapima, inovatorima i preduzetnicima, posebno ženama preduzetnicama.

  Šiza Šahid je preuzela posao skladištenja energije, pažnje, saosećanja  koje Malala poseduje, u pokret koji stvara promenu. Kao osnivač i izvršni direktor Malala fonda, ova staložena dvadesetčetvorogodišnjakinja je odlučna da stvori trajnu organizaciju koja  će pomagati ženama širom sveta da im bude omogućen pristup obrazovanju.

  Šahid je rođena i odrasla u Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, a aktivizmom je počela da se bavi od malih nogu. Kao tinejdžerka, vreme je provodila sa decom žena zatočenih u zatvoru i radila je kao volonterka u kampu osnovanom nakon katastrofalnog zemljotresa  u Pakistanu 2005. godine.

  siza-sahid_youtubeprintscreen

  Šiza Šahid je prema podacima sa Forbsovog sajta iz novembra 2016. na Forbsovoj listi „30 ispod 30“ preduzetnika i uticajnih ljudi sveta.

  Šahid će sa osamnaest godina dobiti stipendiju na Stenford Univerzitetu i preseliće se u Kaliforniju na nekoliko godina. Međutim, nikada neće prestati da čita o svojoj domovini, a posebno o problemima koji se tiču žena.

  Do 2007. talibani će preuzeti kontrolu nad Pakistanom, a do 2009. bombardovaće preko 2000 škola za devojčice. U januaru 2009. godine izdaće zvaničnu naredbu kojom se devojčicama zabranjuje pohađanje škole.

  [preporucene_vesti ids=“240341″]

  Nasilje u regionu se povećalo. Šahid, tada na prvoj godini na Stenfordu, bi spavala sa upaljenim telefonom pored glave – Pakistan koji je nazivala domom je počeo da nestaje.

  „Moje detinjstvo u Pakistanu je bilo prilično bezbedno, volela sam da vozim bicikl po gradu. Imam osećaj kao da mi je dom otet. To je sada jedno veoma, veoma razoreno mesto,“ izjavila je Šahid za magazin Entrepanuer (Entrepreneur).

  Baš u to vreme Šahid je gledala dokumentarac o Malali, tada jedanaestogodišnjoj devojčici koja je u tajnosti pisala za BBC o njenoj svakodnevnoj borbi u Pakistanu. Dirnuta sopstvenom mogućnošću za obrazovanjem Šahid je stupila u kontakt sa Malalom i do kraja leta je organizovala kamp u Islamabadu za Malalu i 26 devojčica. Kamp je bio osnovan sa ciljem da ih osnaži da postanu snažnije aktivistkinje i preduzetnice.

  Nekoliko godina kasnije, 2012. Malalu su, dok je sedela u školskom autobusu, talibani  u pokušaju atentata, upucali u glavu. Šahid, koja je tada radila u Dubaiju je doletela  do bolnice u Engleskoj gde je Malala bila prebačena. Prvih dana nakon atentata nije bilo sigurno da li će Malala preživeti i kada se oporavila, Šahid je zauzela vodeći položaj u borbi za širenje Malaline priče širom sveta. Tako je došla i do osnivanja Malala fonda.

  Srž misije Malalinog fonda je finansiranje i pružanje podrške lokalnim preduzetnicima koji su razvili programe za povećavanje dostupnosti obrazovanja za žene. Nekoliko meseci nakon nastanka, Fond je mogao da zaposli prvog čoveka i bez prestanka radi na osnaživanju žena i devojčica, a Šiza Šahid i dalje neumorno radi na stvaranju boljeg sveta za sve nas.

  Izvor: BIZLife, Entrepaneuer

  Foto: Youtube printscreen

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE