Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Produktivnost

  Širi se virus „četiri radna dana nedeljno“

  Kompanije širom sveta počinju da smanjuju radnu sedmicu na četiri radna dana jer je primećena bolja produktivnost, motivisanije osoblje i manje iscrpljenosti na poslu.

  „Mnogo je zdravije i radimo bolje svoj posao“, rekao je Jan Šulc-Hofen, osnivač softverske kompanije Planio sa sedištem u Berlinu, koja je uvela četvorodnevnu radnu sedmicu za svojih deset radnika.

  Osiguravajuća kompanija Perpečual gardijan na Novom Zelandu beleži manje stresa i veću angažovanost radnika nakon što su početkom godine smanjili broj radnih dana na četiri, navodi Srna, prenose Nezavisne novine.

  Čak i u Japanu, vlasti ohrabruju kompanije da uvedu slobodan ponedeljak, iako su akcije tog tipa u ovoj radoholičarskoj zemlji prilično bezuspešne.

  Kongres britanskih sindikata (TUC) zagovara uvođenje četiri radna dana sedmično u celoj zemlji do kraja veka, što podržava i opoziciona Laburistička stranka.

  TUC tvrdi da bi kraća radna sedmica omogućila radnicima da podele bogatstvo nagomilano u smislu novih tehnologija kao što su robotika i mašinsko učenje, jednako kao što su isposlovali slobodne vikende tokom industrijske revolucije.

  Prema nedavnom istraživanju na uzorku od 3.000 ispitanika u osam zemalja, uključujući SAD, Britaniju i Nemačku, utvrđeno je da skoro polovina smatra da bi mogli lako da završe svoje zadatke za pet sati tokom dana da nemaju prekida.

  Mnogi premašuju 40 radnih sati sedmično, u čemu prednjače SAD, gde 49 odsto radnika kažu da rade prekovremeno.

  I kod nas je pokreta ova tema. U Srbiji je Pokret obnove Kraljevine Srbije podneo Skupštini Srbije Predlog izmena Zakona o radu kako bi se radno vreme skratilo sa 8 na 6 sati. Nadležni, predstavnici sindikata i poslodavaca, ali i stručnjaci smatraju da načelno inicijativa nije loša, ali da još uvek nije primenljiva u Srbiji, te da je potrebna detaljnija analiza o tome.

  Takođe ističu da bi trebalo rešiti i druge stvari i probleme u oblasti rada, pa tek onda razmatrati skraćenje radnog dana.

  Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić kaže da Srbija još nije na tom stepenu razvoja da bi moglo da se ražmislja o tome da se priušti šestočasovno radno vreme.

  „To je teško u ovom trenutku, i najrazvijenije zemlje sveta koje mogu da razmišljaju o tom modelu i same se nisu opredelile definitvno za tako nesto“, kaže Nenezić.

  Kako kaže, za tako nešto treba mnogo stvari da se poklopi. Kao primer navodi da se dosta vremena gubi u samom odlasku na posao, a i sam proces proizvodnje treba dobro prilagoditi i osmisliti te da je potrebna opširnija analiza koja će opravdati inicijativu.

  Izvor: agencije, B92, nezavisne novine

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • novikorisnik

   a da je predloženo da se radi 2h duže ili jedan dan više, da li bi i onda trebalo raditi opširne analize ili bi se odmah usvojio novi zakon?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE