Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Renesansa azijske kulture: Kinezi kao roditelji „razbijaju“ tabue

  Kineski roditelji ulažu ogromnu količinu energije u odgoj svakog deteta, toliko da je to postao globalni stereotip.

  Prema studiji iz 2015. godine, koju je sproveo Univerzitet Nebraska-Lincoln, suprotno raširenoj percepciji da su kineski roditelji isključivo orijentisani na akademska postignuća, primećeno je da savremeni kineski roditelji brinu mnogo više i složenije o dobrobiti njihove djece, u fokus stavljajući njihovo psihičko zdravlje i socio-emocionalno blagostanje.

  Šta više, studija pokazuje da su kineski roditelji danas više autoritativni nego autoritarni, što dodatno dovodi u pitanje stereotipe ljudi o kineskom roditeljstvu.

  I dok autoritativno i autoritarno roditeljstvo mogu zvučati slično, jednostavno rečeno, autoritarno roditeljstvo zanemaruje detetove potrebe dok zahteva njegovu poslušnost, a autoritativno uzima u obzir njegove potrebe i dopušta dijalog.

  Uz autoritativno roditeljstvo, vrata komunikacije su otvorena s obe strane, dajući deci prostor da pogreše i izraze se s poštovanjem.

  Beta/AP

  Kako se okolnosti menjaju, socio-kulturna evolucija je neizbežna, često menjajući zajedno s njom određene porodične vrednosti, dinamiku i ukupni stav u odgoju dece.

  Jasan porast roditeljske topline

  Roditeljske ideologije i prakse neprestano se menjaju kao odgovor na razvoj društva, a isto važi i za nove generacije kineskih roditelja.

  Mnogi od njih brzo se prilagođavaju i usklađuju svoje stilove roditeljstva s globalnim trendom davanja prioriteta pravilnoj socijalizaciji, psihološkom zdravlju, individualnom razmišljanju i opštoj dobrobiti svoje dece, kao i uviđanju prednosti igre i odmora.

  To, naravno, ne znači da se akademski uspeh zanemaruje. Na osnovu četverogodišnje studije, objavljene u časopisu Asian American Journal of Psychology, postoji jasan porast roditeljske topline i podrške autonomiji u azijskoj kulturi i smanjenje trenda autoritarne moći, uprkos zadržavanju svih vrednosti o visokom akademskom uspehu.

  Roditeljstvo je, kao i život, stvar ravnoteže između nezavisnosti i pravila, rada i igre. S autoritativnim stilom roditeljstva, veće samopouzdanje, kritičko razmišljanje, dobro ponašanje i akademski uspeh postižu se podsticanjem saradnje i komunikacije koje su i čvrste i fleksibilne, stvaranjem istinskih društvenih veza s drugima, vrednovanjem igre i učenja iz pokušaja i grešaka. Sve to dovodi do bolje prilagodljivosti, emocionalnog zdravlja i samomotivacije, konstatuje Psychology Today.

  Izvor: Index

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE