Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Reljanović: Zakon o SEZONCIMA naruku POSLODAVCIMA

  Ukoliko bude usvojen u predloženom obliku, novi zakon o sezonskim poslovima biće neustavan, jer ne garantuje radnicima ona prava koja bi država morala da im obezbedi s obzirom na to da je potpisala niz međunarodnih konvencija, kaže naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo Mario Reljanović.

  To nepoštovanje hijerarhije akata veće pravne snage potiče iz krovnog Zakona o radu, koji je u primeni već dve decenije. On sadrži odredbe o privremenim i povremenim poslovima iz kojih je „izvučen“ sadašnji zakon o sezonskom radu, ali i novi čije se usvajanje najavljuje.

  Međutim, to kako je kod nas zamišljen rad van radnog odnosa, postoji samo još u BiH i delimično Crnoj Gori, dok se drastično razlikuje od zakonodavstva u zemljama Evropske unije.

  Tačno je da i kod njih postoje oblici kratkotrajnog angažovanja radnika, ali tamo ljudi uživaju osnovna radna prava bez obzira na formu u kojoj rade.

  Oni imaju nesumnjivo pravo na ograničeno radno vreme, na minimalnu ili uvećanu zaradu, plaćeno odsustvo, porodiljsko ili radi nege deteta, godišnji odmor, sindikalno organizovanje, kolektivno pregovaranje, pravo na štrajk. Kod nas, radnici van radnog odnosa takva prava ne uživaju, kaže Reljanović za Danas.

  Dodaje da su nacrtom novog zakona neka od tih prava predviđena, na primer, na ograničeno radno vreme, ali je neshvatljivo i ironično da radnik ne može da ostvari i pravo na plaćeni prekovremeni rad. Praktično, poslodavac može da naredi radniku da radi duže od osam sati, a nema obavezu da to dodatno plati.

  Bez pravne zaštite

  U nacrtu tog zakona dobro je zamaskirano to da ne postoji pravna zaštita radnika iz režima rada van radnog odnosa. Pravna zaštita sezonskih radnika je manjkava, praktično ne postoji, objašnjava Reljanović i dodaje da je i u tom delu naš zakon bitno različit od propisa koji štite radnike u EU.

  Praktično, ovako predložen zakon ide naruku samo poslodavcima, koji ničim nisu motivisani da radnike zaposle na neodređeno vreme. Naprotiv, nema nikakve garancije da poslodavci neće otpustiti sve zaposlene za stalno a potom iste radnike angažovati kao sezonske, na privremenim i povremenim poslovima, što će za njega biti značajno jeftinije, zaključuje Reljanović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE