Cene PUTARINA u regionu: Jedan prolazak kroz Srbiju kao VINJETA za 3 meseca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cene PUTARINA u regionu: Jedan prolazak kroz Srbiju kao VINJETA za 3 meseca

  Naplata putarina u Srbiji vrši se po ustanjenom modelu na naplatnim rampama, a taj sistem funkcioniše već godinama. Naznaka za uvođenje vinjeta još uvek nema. 

  Tema u vezi vinjeta pokrene se svaki put kad poskupi putarina, a onda se i nametne pitanje zašto Srbija ne uvede vinjete, odnosno sistem naplate korišćenja autoputeva sa vremenskim ograničenjem. Ovakav sistem postoji u većini zemalja u okruženju i ispostavilo se kao najjftinije za vozače.

  Naplata putarine

  Trenutnim sistemom naplate putarine korisnik autoputa plaća putarinu za pređeni broj kilometara (zatvoreni sistem naplate putarine). Ovakav sistem primenjuje se još u 12 evropskih zemalja: Italiji, Španiji, Portugaliji, Francuskoj, Severnoj Makedoniji, BiH, Grčkoj, Hrvatskoj, Turskoj, Norveškoj, Irskoj i Poljskoj.

  Kao prednost vinjeta nad drugim sistemima naplate putarine često se navodi vožnja autoputevima bez zaustavljanja.

  Koliko su vinjete jeftinija, ali i lakša opcija za vozače govori i primer Bugarske, u kojoj one postoje već duži niz godina. Ukoliko prolazite kroz Bugarsku vinjetu za sedam dana ćete platiti 8 EUR, mesečna je 15 EUR, dok je tromesečna 28 EUR.

  Poređenja radi, ukoliko od Subotice idete auto-putem do Preševa platićete putarinu u iznosu od 2.120 dinara za jednu vožnju.

  I zemlje regiona bez vinjeta

  Većina zemalja regiona takođe se nisu odlučile da uvede vinjete, pa se tako u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji putarina naplaćuje na naplatnim rampama.

  U Makedoniji postoje tri naplatne rampe Skoplje, Veles i Gradsko. Na prvoj deonici autoputa za njegovo korišćenje plaćate 60 denara ili 1,5 EUR. Ukoliko nemate denare platićete više. Na drugoj naplatnoj rampi kroz Makedoniju putarina iznosi 2 EUR. Na trećoj naplatoj rampi putarina do granice sa Grčkom koštaće vas još 1,5 EUR. Ukupno vam treba za sve tri rampe 200 denara, ali ako želite da platite u evropskoj valuti to je 5 EUR.

  Naplata putarine (Pixabay)

  Putarine u Grčkoj

  Čim preko prelaza Evzoni uđete u Grčku na oko 500 metara od granice naići ćete na prvu naplatnu rampu u Grčkoj na kojoj putarina za motorna vozila iznosi 1.80 EUR (jedan pravac). Na naplatnoj rampi kod obilaznice u Solunu (opština Oreokastro), cena putarine za automobile iznosi 0,50 EUR, za motocikle 0,30 EUR.

  Putarinu kod Asprovalte vozači sada plaćaju 0,60 EUR za motocikle, 0,90 EUR za automobile i 2,30 – 3,20 EUR za velika vozila, piše Grčka info.

  Naplata putarine od Soluna do Halkidikija ne postoji. Od Soluna do Atine udaljenost je 499 kilometara i put automobilom traje oko 5 h 10 minuta. Od Soluna do Atine postoji 11 naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 31,35 EUR.

  Grčko primorje (Pixabay)

  Putarina u Hrvatskoj

  Većina autoputeva ima zatvoreni sistem naplate, što znači da prilikom ulaska na autoput dobijate naplatu putarine, a na izlasku plaćate na naplatnoj stanici. Putarinu ćete platiti različito, u zavisnosti od toga kojim delom auto-puta se vozite i u koji deo primorja idete.

  U Hrvatskoj postoje četiri uprave autoputa: Hrvatske autoceste – HAC, (Zagreb – Split – Ploče, Bregana – Zagreb, Zagreb – Lipovac, Zagreb – Goričan) Udruženje ARZ (Rijeka – Zagreb, Rupa – Rijeka, Krčki most), BINA (Istra + Učka), AZM (Zagreb – Macelj).

  U slučaju da ste se uputili za Šibenik potrebno je da odvojite oko 38 EUR, za Rijeku oko 28 EUR evra, a za Istru oko 27 EUR. Putarina na istarskom auto-putu 10 odsto pojeftinjuje van sezone, u periodu od 1. oktobra do 31. maja.

  Auto-put (Pixabay)

  Putarina u Crnoj Gori

  U Crnoj Gori putarine se plaćaju na deonicama auto-puta Sitnica – Herceg Novi, a naplaćuje se i deonica Bar – Podgorica.

  Za tunel Sozina potrebno je da izdvojite 2,5 evra, dok je za putnička vozila na delu puta Meljine-Trebinje (BiH) treba da izdvojite 3 evra.

  U slučaju da odlučite da se prevezete trajektom od Kamenara do Lepetana, to će vas koštati 4,5 evra.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Putevi Srbije, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE