Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRVI PUT: Tužilaštvo na strani dužnika u švajcarcima

  Po prvi put, u jedan sudski spor tužilaštvo se uključilo na strani tužioca, i to korisnika kredita u švajcarcima. Reč je o tužbi za ništavost ugovora o tom zajmu, protiv jedne od banaka.

  Istorijski trenutak za 20 hiljada građana Srbije koji imaju kredite u švajcarskim francima. Kako kažu u udruženju „Efektiva“, tužilaštvo se priključuje sporu na strani korisnika zajma.

  „Traži se utvrđivanje ništavosti ugovora zbog faktički neodredivosti ugovorne obaveze i zbog toga što su ovi kredtiti suprotni javnom poretku. Oni su već 2012. zabranjeni za dalju eksploataciju, ali građani koji su se zadužili do tog trenutka u toj valuti oni su ostali sa tim teretom“, kaže Dejan Gavrilović iz „Efektive“.

  Rate za kredite u švajcarcima su se udvostručile zbog promenljivog kursa franka, a banke nisu želele da omoguće vraćanje tih zajmova u normalnim uslovima. Time je po proceni tužilaštva, ugrožen javni interes.

  „Dakle svuda gde se utvrđeno da se krši javni interes tužilaštvo ima pravo da reaguje i na svu sreću tužilac je ovde odreagovao. To znači da je država prepoznala da mora da zaštiti interes slabije strane, potrošača“, kaže iz Republičke unije potrošača Denis Perinčić.

  Ako se utvrdi ništavost ugovora između klijenta i banke, to će omogućiti poravnanje računa. Izračunaće se koliko je klijent dobio novca, a koliko je otplatio, jer su pored glavnice i kamate klijenti plaćali i kursne razlike, javlja N1.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE