Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Produženo važenje uredbe za paušalce: Nema rasta poreza iznad 10%

  Paušalci u 2023. neće plaćati veći porez, produžena Uredba o ograničenju poreske osnovice

  Vlada Republike Srbije produžila je period primene Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti za još jednu godinu.

  To znači da će do kraja 2023. godine važiti odredba koja ograničava povećanje poreske osnovice, najviše do 10 odsto godišnje u slučaju kada se iznos osnovice poveća u odnosu na naknadu utvrđenu za prethodnu godinu.

  Zaštitna odredba Uredbe o paušalnom oporezivanju štitila je paušalce od prekomernog rasta poreza. Po toj odredbi osnovica za porez paušalcima je, u poslednje tri godine, mogla da raste za najviše 10 odsto godišnje.

  Kakve će uslove imati paušalci?

  Ta zaštitna odredba trebalo je da važi do kraja 2022, ali je Vlada Srbije na poslednjoj sednici produžila njeno trajanje do kraja 2023. Ovo praktično znači da će paušalcima za 2023. godinu stizati rešenja uvećana za maksimum 10 odsto, ni procenat više.

  „U slučaju da se kao rezultat promene načina utvrđivanja paušalnog poreza utvrđeni iznos osnovice poveća za više od 10 odsto u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu, primenjivaće se povećanje od 10 odsto godišnje dok iznos obaveze ne dostigne iznos koji je u skladu sa novim načinom obračuna, zaključno za 2023. godinu“, stoji u novoj, izmenjenoj uredbi koju je Vlada Srbije usvojila na sednici u četvrtak.

  U reformu paušalnog oporezivanja država je krenula uoči 2020. godine, kada je ostavljen rok od tri godine preduzetnicima da se prilagode.

  Suština je što je trebalo da od 2020. godine paušalci koji obavljaju istuju delatnost, bez obzira u kom gradu se registruje, plaćaju isti iznos na ime poreza i doprinosa.

  Norma godišnjeg ograničenja od deset odsto odnosi na sve paušalce i štiti preduzetnike od višestrukog uvećanja poreske obaveze, a između ostalih i radnike na internetu, koji su se odlučili za ovakav vid poslovanja.

  Uzdrmala ih kriza: Frilenseri traže hitan sastanak sa Ministarstvom finansija

  Izvor: Mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE