Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Restrikcija

  „Problemi sa strujom nisu bili zbog snega, u EPS-u loše rukovođeno“

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da sneg nije bio jedini uzrok problema u elektroenergetskom sektoru zemlje, već da zbog lošeg planiranja i rukovođenja u Elektroprivredi Srbije (EPS) Srbija nije u situaciji da izvozi električnu energiju.

  Ona je rekla da rukovodstvo EPS-a nije odgovarajuće pripremilo kopove za zimu, a da je, istovremeno, davalo informacije da ima dovoljno uglja visokog kvaliteta.

  „Cena struje je danas 420 evra za megavat-čas. U martu i aprilu je bila 50 evra na tržištima u Evropi. Cena raste iz dana u dan, kao i cena gasa, danas je 1.600 evra za 1.000 kubnih metara. Da je EPS na vreme pripremio kopove, imali bismo dovoljno električne energije za nas, a i za izvoz, pa bismo mogli da zaradimo, umesto što sada uvozimo struju“, kazala je Mihajlović za TV Hepi, prenelo je ministarstvo.

  „Postoje problemi u radu EPS-a“

  Dodala je da „očito postoje problemi u radu EPS-a“.

  „Mi smo u aprilu formirali Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i sve vreme od tada su nas ljudi iz EPS-a, direktori, i pismeno i usmeno informisali da su kopovi spremni, da ima dovoljno uglja, da je kvalitet uglja zadovoljavajuć, a na kraju se ispostavilo da to nije tako. Oni su i predsedniku (Srbije Aleksandru Vučiću) i meni rekli, kada smo obilazili radove na remontu Bloka B1, da kada to bude gotovo, nećemo uvoziti struju“, rekla je Mihajlović.

  Ona je navela da su svi blokovi u Termoelektrani „Nikola Tesla“ (TENT) na mreži, ali da snaga nije na maksimalnom nivou.

  „Država se uključila, obezbeđujemo sve što je potrebno za čitav energetski sektor. Bilo je raznih situacija u prošlosti, uključujući bombardovanje i poplave, kao i pokušaje da se namerno gase TE, kako bi se uvozila struja posle 2000. godine. Situacija u TENT-u nije samo zbog snega, već i zbog činjenice da kopovi nisu bili spremni za zimu“, kazala je ministarka.

  Ako je neko reagovao pravovremeno, to je država“

  Objasnila je da su nadležni dobijali izveštaje u kojima se navodi da ima 1,3 miliona tona uglja na deponijama, „ali o kvalitetu uglja nisu vodili računa“.

  Mihajlović je ponovila da će biti dovoljno energije i za domaćinstva i za privredu.

  „Građani će imati dovoljno električne i toplotne energije i gasa. Ako je neko reagovao pravovremeno, onda je to država. Ministarstvo i Vlada rade svakodnevno kako bismo obezbedili dovoljno energije i za privredu i za građane, ali to košta“, rekla je ona.

  Ocenila je i da će sve biti uzalud ako ne sprovedu određene promene u EPS-u.

  „Distributivni sektor će imati još problema, ali sada znamo koliko im je sredstava potrebno za modernizaciju i održavanje. Dok nisu bili odvojeni od EPS-a, nismo imali jasnu sliku o tome koliko se zaista novca odvaja za distributivnu mrežu“, rekla je Mihajlović.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Zoran Petrovic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE