Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PREDUZETNIČKA PRIČA: Nauči srpski da te ceo svet razume

  Centar za srpski jezik i kulturu „Azbukum“  Nataša Milićević Dobromirov osnovala je 1995. godine u Novom Sadu. Centar je nastao sa idejom da  zainteresovane uči srpski jezik i upoznaje ih sa kulturom, običajima i istorijom Srba. Jedini je ove vrste u svetu.

  „Od osnivanja do danas više od 3.000 ljudi naučilo je srpski u Azbukumu. Pored organizovanja kurseva radilo se, timski i sistematično, na pažljivom razvijanju metodike rada, odnosno, usavršavanju najefikasnijih načina da se naš jezik savlada“, istakla je ona.

  Tokom osnovnih studija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za jugoslovenske književnosti i srpski jezik, Nataša je bila gostujući student na NorthWestern Univerzitetu u Evanstonu u SAD.

  Tamo je dobila inspiraciju da osnuje školu koja će biti mesto gde će se širiti dobra energija i učiti s lakoćom i ljubavlju.

  natasa_azbukum„Na studijama engleskog jezika i primenjene lingvistike u Londonu  stekla sam nov pogled na nastavne programe, sistem rada i tretman polaznika. Ovo je bilo zlatno iskustvo. Polako i sigurno iskustva su vodila ka želji da osnujem Centar za srpski jezik i pozovem strance da dođu u našu zemlju koja u to vreme ni malo nije delovala otvoreno niti primamljivo“, istakla je ona.

  Bila su to vremena sankcija, ratovanja, užasa i zatvorenih granica. Ipak tih godina sretala je ljude koji su pokazivali interes za Srbiju, želeli su da dođu i vide zemlju, upoznaju ljude i nauče naš jezik.

  „Raspitujući se gde bih mogla da ih uputim, shvatila sam da takvo mesto ne postoji. Shvatila sam da bi bilo važno da ga napravimo. I tako je nastao Azbukum“, kaže Nataša.

  Najveću je podršku našla u porodici, među bliskim prijateljima ali i u bivšim profesorima sa fakulteta koji su joj pomogli da formira Azbukum.

  Nataša kaže da je Azbukum izdao nastavne materijale koji se koriste širom sveta. To su udžbenici, vežbanke, audio materijali, gramatike i čitanke za sve nivoe učenja jezika – od početnog do najvišeg. Osim toga, tu su i  testovi koji čine sastavni sadržaj svakog nivoa i korisnici Azbukumovih materijala mogu lako da prate svoj napredak.

  Svi nastavni materijali su urađeni u skladu sa Evropskom skalom znanja jezika (CEF) i u potpunosti korespondiraju sa najvišim standardima u nastavi jezika.

  Kroz Azbukum su prošli, i još uvek prolaze, mnogi stranci  koji žive i rade u Srbiji, oni  koji imaju emotivne partnere srpskog porekla, Srbi iz dijaspore kao i mnogi koji svoje razloge za učenje vezuju za izazov.

  Azbukum se bavi i edukacijom novih predavača srpskog jezika a seminare organizuju u Srbiji i van zemlje.

  Pored deset stalno zaposlenih profesora, Azbukum okuplja više od 30 stalnih saradnika u nastavi za oblasti istorije Srba, umetnosti, etnologije…

  Izvor: BIZLife

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE