Predsednik brine: Ne znam šta će nekome pasti na pamet, tražimo rešenja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predsednik brine: Ne znam šta će nekome pasti na pamet, tražimo rešenja

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je poslednja odluka Evropskog saveta vezana za sankcije oko uvoza nafte mnogo teška za Srbiju i da se traže rešenja.

  “Naša pozicija je trenutno užasna”, rekao je Vučić, dodajući da nafte imamo dovoljno, ali da je problematično i hoćemo li imati hemikalije u Rafineriji za preradu nafte, budući da je ruska.

  Suština je u tome, kako kaže, da je Srbija u veoma teškoj poziciji, a poslednja odluka Evropskog saveta o uvozu nafte za nas je toliko zabrinjavajuća i veoma čudna.

  “Tražimo rešenja. To se ne tiče samo uvoza nafte. Mi nemamo svoju naftu. Ovo se tiče mogućeg uvoza hemikalija koje su potrebne za rafineriju, a mi na to više nemamo pravo”,rekao je Vučić sinoć tokom gostovanja u emisiji na TV Prva.

  “Ludilu u svetu nema kraja”

  “Imamo dovoljno nafte, nabavili 34.000 tona dizela, 40.000 sirove nafte, plus još benzin, avio gorivo, 25.000 tona mazuta i do čepa ćemo da napunimo i poslednje skladište. Imamo gas, to je borba na dnevnom nivou, uspevamo, ali brinemo šta će biti sutra. Brinem šta će biti sutra. Ne znam da li će nekom sutra da padne na pamet da prekine gasovod iz Bugarske ili neće. Ludilu u svetu nema kraja. Više niko ne razmišlja. Svi čekaju poraz onog drugog. Na Zapadu čekaju poraz Rusije, na Rusiji poraz Zapada, u Ukrajini očekuju da se Zapad umeša”, rekao je on.

  Vučić je pojasnio da imamo gasa, ali ga trošimo jer su hladni dani.

  Vučić podseća da Srbija ne može da uveze koks iz Ukrajine za železaru u Smederevu, kao i da ne može da uveze naftu iz Emirata.

  “Suočavamo se sa problemima za koje nismo krivi”, rekao je Vučić i založio se za neutralnu poziciju Srbije.

  Bez tri karte za Holivud,  treba da gledamo sebe

  Dodao je da i hrane ima dovoljno, uz primedbu da je Egipat, čijeg predsednika očekuje u poseti Srbiji, ima problem jer su najveći uvoznici, a nema pšenice iz Ukrajine, ni Rusije.

  “Zato sam protiv ‘tri karte za Holivud’… Moramo da se bavimo svojim teškoćama, i to je važnije nego da budemo ideološki na jednoj ili drugoj strani”, rekao je Vučić.

  Kako kontrolisati cene?

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nije realno da cene ostanu na duži rok ograničene, ali da će se država truditi da učini sve što je moguće da ih kontroliše i na taj način brine o građanima.

  “Ulje kod nas košta 180-190 dinara za litar, pogledajte u susednim zemaljama, te cene su puta dva ili tri. Srbija, ne računajući Belorusiju i Ukrajinu, ima ubedljivo najnižu cenu struje u Evropi”, rekao je Vučić za TV Prvu.

  Dodao je da je na akcizama na naftu zasnovan deo funkcionisanja i finansiranja države, a država se dela odrekla da građani ne bi osetili poskupljenja, a tu smo, kaže, ispod većine u region.

  Izneo je podatak da je u februaru inflacija u EU 6,2, dok je prošle godine u februaru bila 1,3.

  “Ludilo je svuda, jer niko ne zna šta nosi sutra. Potrošnja je ogromna, potražnja je ogromna”, ukazao je Vučić.

  Dodao je da mi ne možemo da utičemo na cene, jer u cenu svakog proizvoda na svetu ulaze i cena nafte i cena struje.

  Pritisci da uvedemo sankcije Rusiji

  Govoreći o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, Vučić kaže da ne bi bilo fer da kaže ko je sve tražio da ih Srbija uvede. Ne mogu da govorim ko je od mene tražio da uvedemo sankcije Rusiji, a ko ne. U središtu svega tu je sada ekonomija“, rekao je Vučić dodajući da će država morati da reši mnoge probleme, koji prete da ugroze rast zemlje.

  On je govoreći o sankcijama Rusiji, rekao da bi to značilo da Srbija može da ugrozi odnos sa državom koja pruža najjaču podršku Srbiji u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u pogledu pitanju Kosova.

  Istakao je da je Rusija uvek bila uz Srbiju, da je Kina uglavnom bila uzdržana, ali nikada protiv Srbije, a da je sada sve više uz Srbiju.

  Pored predsednika Srbije, gosti emisije su i Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku i pravnik Milan Antonijević.

  Grubješić je navela da situacija nije ni malo laka i da Srbija ne može da ostane po strani, na osnovu svoje geografije.

  Prema njenim rečima, nema dileme da pritisak na Srbiju dolazi sa zapada i istoka.

  Pravnik Milan Antonijević rekao je da EU sa pravom očekuje usklađivanje srpske politike sa EU.

  On je ocenio da je bilo nekoliko dobrih poteza Srbije, kao što je na primer glasanje u UN, ali da Srbija mora da pošalje mnogo jasnije poruke.

   

   

  Izvor: TV Prva

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE