Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „PR je jedina stvar koju veštačka inteligencija ne može da zameni“

  Organizacija velikog broja konferencija, koncerata, korporativnih i političkih događaja, modnih revija i sličnih dešavanja predstavlja neizostavan deo poslovne svakodnevice agencije Red Communications. Sa njenim group account direktorom Aleksom Čokićem razgovaramo o načinu na koji njegov tim daje kreativni pečat svakom događaju.

  • Kada govorimo o korporativnim događajima, bili smo svedoci popularizacije „prodaje iskustva”. Bilo je važno da posetioci nekog događaja iskuse nešto novo i odu kući sa nekim novim saznanjima. Šta je sad aktuelno?

  ‒ Smatram da je ta prodaja iskustva konačno na pravi način stigla i na naše tržište. U poslednjih 15 godina, koliko se i bavim ovim poslom, event u Srbiji je doživeo i evoluciju i revoluciju. Dugo je trebalo da događaji počnu da se razlikuju jedan od drugog, da se polako podizvođači specijalizuju za određene segmente organizacije događaja, a agencija juri za svetskim trendovima i pokušava da ih prestigne. Jedno vreme se sve svodilo ili na veliki broj poznatih, te prenošenje toga u medije, pa je onda bila aktuelna demonstracija moći i ulaganje ogromnog novca u impozantnost događaja, dok se sada, sa dominacijom društvenih mreža u kombinaciji sa standardnim PR-om, sve pretvorilo u „prodaju iskustva” i razmišljanje u ime onih od kojih očekujemo da prenesu poruku određenog događaja.

  Ne podrazumeva se više ništa, svaki posetilac određenog događaja je njegova zvezda i medij za sebe, tako da se trudimo da mu u potpunosti pružimo nezaboravno iskustvo, bio on influenser sa milionima pratilaca, novinar ili običan gost.

  • Kako gledate na postojanje strogo event agencija, onih koje se ne bave marketingom i PR-om, već pukom organizacijom događaja?

  ‒ S obzirom na to da se svi mi bavimo komunikacijama, neophodna je saradnja svih sektora jedne agencije, ili više agencija ukoliko je događaj deo neke kampanje. Uobičajena je saradnja između agencija, ali mogu slobodno da kažem da je proces realizacije velikih događaja izuzetno naporan, ali i zanimljiv, pogotovo kada je to produkt jedne agencije. „Brejnstorming” i bliskost ljudi, bar kada je reč o agenciji Red, zaista uvek rezultiraju spektakularnim idejama i još spektakularnijom izvedbom, na koju smo svi ponosni. Iskreno, nisam siguran ni da postoje agencije koje se bave isključivo eventima, marketing je prosto takav da zahteva još nekih dodatnih kanala, a u krvi naših vrednih ljudi iz branše jeste da svoj posao prošire, što u većini slučajeva i čine.

  • Odsustvo razmene iskustava i žive interakcije tokom kovida nije donelo samo sociološko otuđenje ljudi, nego i poslovne izazove, koje nije bilo lako prevazići. Prema vašem mišljenju, da li će industrija organizacije događaja uspeti da generiše količinu profita koju je mogla pre kovida?

  ‒ Rekao bih da nas je kovid sve promenio i poslovno i privatno, ali mislim da je naše podneblje specifično, pa se ne bih ni poredio sa ostatkom sveta. Mi smo narod koji je svašta prošao, a ja pripadam i generaciji koja se jako dobro seća problema, prepreka u raznim stvarima, a pogotovo kada je marketing u pitanju. Sve to nas je naučilo da razmišljamo široko i pravimo nove korake, iako budžeti nisu bili veliki, kao ni poverenje u marketing. Kovid je bio samo još jedna stavka u našim životnim CV-jevima iz koje smo izašli još pametniji i sposobniji. Iskoristili smo vreme lokdauna da se posvetimo digitalu, da naučimo neke nove stvari, a kada je sve prošlo (a trajalo je kraće nego u ostatku sveta), implementirali smo novostečeno znanje i evoluirali i sada pravimo još veće i jače događaje. Budžeti su jedno vreme bili oslabljeni, ali sada se sve vratilo na staro. Mislim da je industrija organizacije događaja u Srbiji vrlo perspektivna i nimalo ne kaska za ostatkom sveta. Nedostaje nam još malo tehničkih inovacija, ali verujem da će i to uskoro da nam upotpuni mogućnosti za kreiranje novih spektakla.

  • Postoje mišljenja o zalasku karijere PR-a kao takvog. Klijenti žele neposredan kontakt s medijima, mediji žele neposredan kontakt s klijentom. Koji bi onda mogao da bude „modus vivendi” za jednu PR agenciju?

  Ako sam u nešto siguran – to je da su ta mišljenja koja pominjete skroz pogrešna. PR je jedina stvar koju veštačka inteligencija ne može da zameni, kao ni međuljudske odnose.

  Malo smo tržište, profesionalaca nema dovoljno, bar kad je u pitanju trenutna generacija i nivo marketinga na kome radimo. Evolucija komunikacija i konstantno unapređivanje znanja prevazilaze direktan odnos i dogovor o oglašavanju proizvoda, a agencija, kreativa i krizni menadžment ono su što ne može biti na zalasku, bar ne sa trenutno dostupnom tehnologijom. Budućnost kreiramo zajedno, a potrudićemo se da tržište što više zavisi od nas.

  • Red Communications je organizovao brojne događaje. Koji biste izdvojili kao značajan i zbog čega?

  ‒ Veoma je široka lepeza događaja koje organizujemo kao agencija, od mini-promocija do velikih događaja koji su bez izuzetka „talk of the town”. Proces rada na velikim događajima je ponekad izuzetno naporan, ali ujedno je i savršen tim bilding, tako da nam nakon završetka uvek bude žao što je gotovo i jedva čekamo sledeći događaj. Najviše sam uživao u spektakularnim događajima koje smo radili za H&M i u kolaboracijama sa Moschinom, a evo, dok ovo pišem, u pripremama smo i za Mugler događaj. Fashion and Friends i Superdry događaj lično mi je značio jer je taj nivo događaja etablirao Red kao jednu od vodećih event agencija. Naravno, jedan od mojih najdražih klijenata je Nike, sa kojim je svaki događaj uživanje i probijanje granica na ovom tržištu. Jedna kampanja na kojoj radimo, o kojoj još uvek ne smem da pričam, sigurno će obeležiti ovu godinu u čitavom regionu i jedva čekam da je svi vidite.

  • Odakle se edukujete, koji i kakvi sadržaji vam pomažu da budete bolji u svom poslu?

  ‒ Moje zanimanje nije moguće naučiti iz knjiga. Kritičko mišljenje se može razviti na fakultetu, ali tek kada upadnete u marketinški svet ovog podneblja – zapravo, počinje učenje. Trudim se da budem u korak sa svim aktuelnim svetskim trendovima, koristim sve društvene mreže, gledam najrazličitije master klasove i konferencije i uvek se trudim da idem korak ispred i razmišljam unapred. To je i jedini način da budete najbolji u poslu.

  Ne smemo se ograničavati izborom sadržaja, kako ne bismo ograničili i svoje poslovne sposobnosti, tako da je kod mene na programu sve, od Dnevnika do Survajvera, od Vimbldona do podkasta Call her daddy i Deux Moi, a i uvek sam otvoren za dodatni sadržaj, koji upijam i, dok gledam, u glavi prilagođavam našim mogućnostima.

  • Imajući u vidu da sarađujete sa različitim timovima – od kreativnih do akaunta – po kom modelu možemo adekvatno motivisati novu radnu snagu i generacije koje dolaze? Kako se postaviti prema njihovim zahtevima?

   Uh, to je najteže pitanje od svih koja ste mi postavili! Generacije koje dolaze nisu imale priliku da se bore i trude onoliko koliko smo to morali mi. Teško je usmeriti njihovu beskrajnu kreativnost i entuzijazam, a opet je još teže izboriti se sa tim sindromom „Gen Z”, koji očekuje da je sve „na izvolte” i da je pristup epicentru svakog dešavanja podrazumevan. Dakle, pored svega što ovaj posao zahteva da znate, iskustvom svi postajemo i neka vrsta priučenog pedagoga koja ih prati, usmerava, a u isto vreme i uči od njih. Nije lako, ali gledajući sve te divne mlade ljude, bar u našoj agenciji, uveren sam u to da je budućnost marketinga u sigurnim rukama. 

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE