Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poslovanje u Ukrajini

  Poslovanje u Ukrajini? Usred rata? Za neke firme nezamislivo, za druge velika šansa

  Na prvi pogled stvar izgleda paradoksalno. Zemlja je u ratu. Već više od 600 dana Ukrajina je u svakodnevnim borbama, a kraj rata se ne nazire. I usprkos toj činjenici među nemačkim privrednicima postoji veliko zanimanje za mogućnosti investiranja u Ukrajini. 

  Ono što preduzeća privlači su šanse za ostvarivanje velikih poslova. Zemlja je razorena, a za obnovu će biti potrebne ogromne svote novca. Do 2032. godine Ukrajini treba 750 milijardi dolara, procenjuje vlada u Kijevu. Svetska banka polazi od više od 411 milijardi dolara, a neki drugi stručnjaci u tom kontekstu spominju čak i bilion dolara, piše Deutsche Welle.

  Ukrajina ubrzava tempo

  “Ko već sad uloži u Ukrajinu, nakon rata će zabeležiti dobru zaradu”, obećava ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Njegova računica je jasna: što se više stranih firmi bude angažovalo u Ukrajini, domaća privreda ima bolje perspektive razvoja. Međunarodni monetarni fond (MMF) u Ukrajini u 2023. godine očekuje privredni rast od dva odsto, odnosno 3,2 posto dogodine.

  Savezna vlada u Berlinu podržava angažman nemačkih kompanija u Ukrajini.

  “Ko danas investira u Ukrajini, investira u buduću članicu Evropske unije, zemlju koja će biti deo naše zajednice prava i našeg unutrašnjeg tržišta”, rekao je savezni kancelar Olaf Šolc na ovonedeljnoj nemačko-ukrajinskoj privrednoj konferenciji u Berlinu.

  Kako bi smanjila rizike onih firmi koje se odluče na ulaganja u Ukrajini, nemačka država im daje garancije po pitanju investicija, ali i izvoza. Osigurane su čak i moguće štete koje nastanu u eventualnim borbenim delovanjima. To je “snažan signal”, kažu stručnjaci. Do sada je Nemačka izdala 14 takvih investicionih garancija za nemačka preduzeća sa ukupnim volumenom ulaganja od 280 miliona evra. Trenutno je u obradi 30 planiranih projekata, a na stolu je još 70 konkretnih projektnih ideja, kaže zamenik predsednika Odbora za istočnu Evropu nemačke privrede Christian Bruch.

  Pre rata je oko 2.000 nemačkih firmi poslovalo u Ukrajini i s Ukrajinom. Samo je mali broj tih kompanija zbog rata odustao od posla s Ukrajinom. To ne čudi nemačkog šefa vlade, jer je, kako kaže, svestan velikog privrednog potencijala te zemlje: “Ne samo u sektoru energije, na primer po pitanju vodonika, već isto tako kod dobavljača, u sektoru agrara, IT-sektoru i kritičnih sirovina.”

  Prioritet odbrambeni sektor

  Oko 24 milijarde evra je Nemačka do sada stavila na raspolaganje Ukrajini, radi se i o civilnoj i vojnoj pomoći. Time je Savezna Republika, nakon SAD, drugi najveći donator pomoći napadnutoj zemlji. S obzirom na to da se bliži zima, odnosno da se očekuje nove ruske napade na ukrajinski energetski sektor, Nemci su već rezervisali 1,4 milijardi evra koje će poslati u okviru nove tranše.

  Kompanija Rheinmetall koji proizvodi vojnu opremu je već prilično aktivna u Ukrajini. Kompanija čije su deonice izlistane na berzi nedavno je registrovala kompaniju koju je etablirala zajedno sa ukrajinskim državnim koncernom Ukrainian Defense Industry JSC. Dogovoreno je da se zajedničkim snagama radi na servisiranju i održavanju opreme, montaži, proizvodnji i razvoju vojnih vozila “za početak isključivo na državnoj teritoriji Ukrajine”, kako je potvrđeno iz Rheinmetalla.

  Za sada od poslovanja u Ukrajini najviše profitira sektor proizvodnje oružja. Od tog posla žele profitirati i druge nemačke kompanije.

  “Dan smo počeli radnim doručkom sa predstavnicima 25 nemačkih preduzeća iz industrije naoružanja”, otkrio je na berlinskom poslovnom forumu Oleksandr Kamyshin, ukrajinski ministar za strateške industrije.

  Izvor: BIZLife/Deutsche Welle

  Foto: Pixabay/Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE