Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mia Zečević, CEO Novaston

  Tendencije u poslovanju nekretninama

  Piše: Mia Zečević, CEO NOVASTON

  Uspešno poslovanje će i dalje zavisiti od mogućnosti da se iskoriste resursi i prilike, a glavni aduti za pozicioniranje na domaćem i regionalnom tržištu ostaće pouzdanost, profesionalnost i spremnost za primenu inovacija

  Iako je početkom krize postojala bojazan da će ekonomski oporavak biti težak i dug, privreda, a pre svega industrija nepokretnosti, pokazala je otpornost i sposobnost prilagođavanja. Sektori su različito reagovali na promene izazvane pandemijom. Najteže je prošlo hotelijerstvo, koje već dve godine ima značajan pad prihoda i profita. Mnogi hotelijeri su se suočili s izazovima prenamene prostora, smanjenja operativnog snabdevanja, uz povećanje efikasnosti i ubrzavanja inovacija. S druge strane, ritejl sektor se pokazao otpornijim, posebno kada su u pitanju ritejl parkovi (tržni centri na otvorenom). Trenutna situacija je stabilna, bez jakih restriktivnih mera, što se pozitivno odrazilo na rast broja posetilaca i rast prometa.

  Primera radi, prometi u najposećenijim ritejl parkovima kojima Novaston upravlja prošle godine su beležili rast od 16 odsto u odnosu na 2020.

  I dalje postoji tražnja za maloprodajnim prostorima u sekundarnim gradovima, što je potvrdilo otvaranje Puls Shopping Parka u Pirotu, kojim sada operativno upravljamo. Ove godine stiže Ava Retail Park u blizini Ikee, u čijem otvaranju učestvuje i naša, Novaston platforma. Tu su i novi ritejl parkovi u Obrenovcu i Leskovcu, projekti u Nišu, Loznici i Rumi, proširenja ritejl parka u Zemunu i STOP SHOP parka u Vršcu. I u regionu možemo primetiti tendenciju razvoja ritejl parkova u odnosu na šoping centre. U Srbiji prime yield šoping centara je 8 odsto (Slovenija, Hrvatska, Bugarska – po 7,25 odsto), dok prime yield ritejl parkova, npr. u Bugarskoj i Hrvatskoj, iznosi po 8,25 odsto, a u Sloveniji 7,75 odsto.

  Novaston nekretnine

  Novaston nekretnine

  Kada je u pitanju sektor poslovnog prostora, uprkos pandemiji i trendu rada od kuće, potražnja ne jenjava. U 2021. godini ponuda kancelarijskih prostora uvećana je za 11 odsto, i to uglavnom projekata A klase, sa nešto manje B projekata, koji su orijentisani strogo na centar grada. U narednoj godini se očekuje završetak novih, otprilike, 100.000 kvadrata uglavnom na Novom Beogradu. Na aktuelnosti dobija stari deo grada, ne samo zbog infrastrukture i lokacije već i zbog prestiža. Na Vračaru Granit Invest gradi poslovnu zgradu „Revolucija”, a ekskluzivni zastupnik za izdavanje tog poslovnog prostora jeste naš Novaston Asset Management. Takođe, u najužem centru, u Vuka Karadžića, renovira se zgrada kompanije Rudnap u visokokvalitetni i funkcionalni poslovni prostor A klase. Naša kompanija je i ovde uključena kao lizing partner. Slično je van Beograda. Aktivan je i Novi Sad, gde Novkabel radi visokotehnološku zgradu za Razvojni centar kompanije Schneider Electric, u čijem projektu učestvuje naša platforma.

  Procenjuje se da će ponuda poslovnog prostora u regionu nastaviti da raste. Sa ukupnim prostorom (total stock) od milion kvadrata – treći smo u regionu, posle Sofije (2.300.000 kvadrata) i Zagreba (1.146.000 kvadrata).

  Broj slobodnih prostora (vacancy rate) rašće s rastom ponude, ali se očekuje stabilizacija. Najveći broj slobodnih prostora ima Sofija (14 odsto), dok je Beograd drugi, sa 6,5 odsto. Prime rent u Beogradu, sa 16,5 evra po kvadratu mesečno, najveći je u regionu; sledi Ljubljana (16 evra po kvadratu). Prime yield je ujednačen i iznosi 8 odsto, osim u Sofiji, gde je 7,75 odsto.

  Novaston nekretnine

  Novaston nekretnine

  S druge strane, logistički sektor rapidno napreduje, zahvaljujući porastu broja domaćih i stranih investitora, kao i većem uplivu stranih investicija. Takođe, i nagli razvoj e-trgovine i onlajn prodaje značajno je uvećao tražnju za logističkim centrima.

  I za kraj, rezidencijalni sektor je u 2021. doživeo vrtoglavi rast, uprkos prognozama da će zbog krize stagnirati. Posebno je velika potražnja za stanovima u izgradnji, usled niže prodajne cene u odnosu na izgrađene stambene jedinice u Beogradu i na nivou Srbije. Na rast cene kvadrata utiču još i poskupljenje građevinskog materijala i otežana isporuka, veća cena usluga izvođača radova i nedostatak radne snage.

  Pandemija je pokazala da budućnost imaju kompanije koje se brzo prilagođavaju promenama na tržištu, sa potencijalom i vizijom da šire poslovanje van nacionalnih granica. Uspešno poslovanje će i dalje zavisiti od mogućnosti da se iskoriste resursi i prilike, a glavni aduti za pozicioniranje na domaćem i regionalnom tržištu ostaće pouzdanost, profesionalnost i spremnost za primenu inovacija.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE