Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poruka Gutereša Moskvi: Bez obnavljanja sporazumu o žitu stradaće najugroženiji

  Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Rusiju da se vrati međunarodnom ugovoru o pomorskim isporukama ukrajinskog žita, i ocenio da će bez toga najstrašnije posledice trpeti najugroženiji među gladnima u svetu.

  Gutereš je u govoru na otvaranju trodnevnog samita u Rimu o hrani rekao da će zbog nedavne odluke Rusije da odbije proženje važenja ukrajinsko-ruskog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, ne samo „najugroženiji platiti najveću cenu“, već su negativne posledice odmah stigle: pšenica je u svetu poskupela za 14 odsto a kukuruz za više od 10 odsto.

  Rusija je obnavljanje sporazuma obrazložila neispunjavanjem njenih zahteva za uporedni njen izvozi hrane i đubriva u svet.

  I Rusija i Ukrajina su „ključne za globalnu bezbedost hrane“, ukazao je čelnik UN jer te dve zemlje daju 30 odsto svetskog izvoza pšenice i ječma, 20 odsto svetskog izvoza kukuruza i više od polovine svetskog izvoza suncokretovog ulja.

  Gutereš je rekao da je „posvećen omogućavanju nesmetanog pristupa globalnim tržištima prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Ruske Federacije“.

  On je pozvao međunarodnu zajednicu da bude ujedinjena u nalaženju rešenja za to pitanje na osnovu njegovog najnovijeg predloga.

  Rusi uznemirili Kinu

  Kada je postignut sporazum 2022. uz posredovanje UN i Turske, Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija ponovo je dobio najvećeg dobavljača – Ukrajinu, što je omogućilo isporuku 725.000 metričkih tona humanitarne pomoći u hrani zemljama na ivici gladi, uključujući Etiopiju, Avganistan i Jemen.

  Suspenzija sporazuma, kao i ruski napadi na crnomorske luke Ukrajine, uznemirili su ruskog saveznika Kinu, kao i zemlje u razvoju koje su u velikoj meri zavisne od isporuka za ishranu svog naroda.

  Prema FAO, samit u Rimu je okupio učesnike iz 161 zemlje, uključujući 22 šefa država ili vlada, i 150 nevladinih organizacija.

  Izvor: Beta

  Foto: UN, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE