Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Programer

  Plate u IT sektoru RASTU, svaki četvrti IT-jevac ima samo SREDNJU ŠKOLU

  Istraživanje „Puls Srpske IT zajednice“  pokazalo je da su plate u ovom sektoru nastavile da rastu, te da sada prosečna iznosi čak 1.600 evra, dok 10% kandidata zarađuje iznose veće od 3.000 evra, što je pet puta više od prosečne plate u Srbiji.

  Ovo istraživanje sproveo je najveći sajt za zapošljavanje IT stručnjaka HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija Masmi na uzorku od 1.328 profesionalaca i početnika u oblasti IT industrije.

  Pored visokih plata, sve je više kandidata koji u IT industriju ulaze sa srednjim obrazovanjem što pokazuje podatak da je svaki četvrti stručnjak u IT oblasti završio samo srednju školu.

  IT stručnjaci se zadržavaju u proseku tri godine u firmi

  Rezultati ove godine pokazuju da u IT zajednici preovlađuju muškarci, oni uzrasta 18-39 godina, sa stečenim višim ili visokim obrazovanjem.

  U pogledu zadovoljstva, čak 7 od 10 zaposlenih u IT-ju je zadovoljno svojim poslom i smatraju svoju kompaniju dobrim mestom za rad.

  Međutim, tek oko 60% je spremno da ostane u istoj kompaniji i u narednih godinu dana, što ukazuje da je zadovoljstvo samo jedan od pokretača koji utiču na zadržavanje zaposlenih u kompaniji.

  Mediori i seniori se u trenutnoj-poslednjoj kompaniji u proseku zadržavaju nešto duže, mediori 27 meseci dok se seniori odlučuju za promenu kompanije na prosečno svakih 4,5 godine.

  Kod mladih stručnjaka period promene posla je znatno kraći i oni se odlučuju na promenu posla u proseku na godinu dana.

  Prosečna plata u IT-u je 1.600 evra

  Podatak da su IT stručnjaci prvi na listi najplaćenijih zanimanja je već poznat, ali se postavlja pitanje koliko oni zaista zarađuju.

  Prema istraživanju sajta HelloWorld.rs prosečna plata u IT sektoru sada iznosi 1.600 evra. Istraživanje je takođe pokazalo da muškarci zarađuju u proseku 1.700 evra, dok žene imaju znatno nižu prosečnu zaradu od 1.300 evra.

  Kada uporedimo regione, Beograd ima daleko najviše stručnjaka u ovoj oblasti, i to skoro polovinu.

  Programeri u glavnom gradu zarađuju u proseku 1.765 evra. Vojvodina je sledeći region po visini plate koja iznosi 1.526 evra, zatim Južna i Istočna Srbija sa 1.225 evra, a najmanje su plaćeni IT stručnjaci su u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i to  1.192 evra.

  Zanimljiv je podatak da 10% zaposlenih u IT industriji zarađuje iznose više od 3.000 evra što je skoro  pet puta više u odnosu na prosečnu platu u Srbiji.

  Sporo napredovanje i visina plate razlozi za promenu posla

  Ključni razlozi za promenu posla su već godinama isti. Gotovo trećina stručnjaka iz najbrže rastuće industrije kao prvi razlog za promenu posla navode neadekvatne plate.

  Kao još jedan bitan faktor za odluku o promeni posla ističe se i sporo napredovanje, te 16% njih napusti firmu iz ovog razloga, dok  Prva dva razloga koje navode su nešto na šta kompanija može uticati i promeniti odluku stručnjaka da ostane na trenutnom poslu, ali 15% stručnjaka navodi da im se ukazala bolja prilika zbog koje su promenili posao.

  Pored ovih faktora, na promenu kompanije utiču i sada aktuelni modeli rada od kuće i hibridni model. Ukoliko kompanija svojim zaposlenima ne omogući ovakve načine rada , postoji realna mogućnost da će im zaposleni otići.

  I sa srednjom školom do visokih plata

  U prethodnih par godina vlada veliko interesovanje kandidata koji su u potragom za zaposlenjem da se prekvalifikuju u IT oblast.

  Da u IT sektoru ne rade samo ljudi koji imaju visoko obrazovanje pokazuje podatak da svaki četvrti stručnjak ima završenu srednju školu. Čak 55% ipak ima završen fakultet ili višu školu, dok 19% kandidata imaju završene master i doktorske studije.

  Ovi podaci nam pokazuju da je IT industrija otvorena za prekvalifikante i da se posao u ovoj oblasti može pronaći sa srednjom školom uz posedovanje poznavanja tehnologija.

  Programeri zarađuju do 8.500 EUR, očekuje se da će im plate PORASTI za 30%

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE