Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plate i penzije ne mogu ni za dinar gore?

  Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda ne slažu se da plate u prosveti, policiji i vojsci budu povećane više od dva odsto, dok za povećanje penzija „neće ni da čuju“, piše Blic.

  Ovakav stav proizilazi iz projekcije da bi svaka druga opcija narušila dogovorenu koncepciju po kojoj ukupna potrošnja na zarade i penzije treba da nastavi da se samanjuje na sedam, odnosno 11 odsto BDP.

  Premijer Aleksandar Vučić nije saglasan sa ovakvim stavom i pokušava da ih „odobrovolji“ jer smatra da postoje uslovi uslovi da se penzije i plate uvećaju bar za pet odsto.

  Državna kasa je, piše Blic, u suficitu više od 40 milijardi dinara a prema procenama, na kraju godine deficit neće biti veći od 150 miliona evra, što je sedam puta manje od onoga što je dogovoreno sa MMF.

  Prognoze za narednu godinu idu u korist povećanja plata i penzija jer se očekuje deficit od oko dva odsto BDP i privredni rast od oko tri odsto.

  Ove pokazatelje je Vučić predstavio na sastanku s delegacijom MMF u okviru projekcija budžeta za narednu godinu.

  MMF smatra da nema uslova za povećanje plata i penzija ni za dinar. Ipak, ima naznaka da bi se složili da se nekim segmentima u javnoj upravi plate povećaju, ali za penzije neće ni da čuju.

  Posebno imaju otpor premna policiji jer smatraju da je preplaćena, a vojska dobro plaćena. U grupu koja ne može da dobije više od dva odsto svrstali su i prosvetare, piše Blic pozivajući se na svoje izbore.

  MMF smatra da bi povećanje penzija moglo da naruši princip da se udeo izdataka za penzije smanji sa 13 na11 odsto BDP.

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE