"Pet minuta gromoglasne tišine"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Pet minuta gromoglasne tišine”

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su danas novinare i elektronske medije da u utorak u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i time se pridruže medjunarodnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine” kako bi javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

  Ta dva novinarska udruženja su u odvojenim saopštenjima ukazali i na sve gori ekonomski položaj novinara i ostalih medijskih poslanika.

  “NUNS poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju novinarske profesije i učinimo sve kako bi vratili poverenje gradjana. Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje javnosti, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika”, navedeno je u saopštenju.

  Dodaje se da su “država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu gradjana, bez pritisaka i cenzure”, a da medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

  Stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše “sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca”, stotine medijskih radnika otpušteno je tokom prethodne godine, a “ponižavajuće niske zarade” isplaćuju se hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, dodao je NUNS.

  UNS je, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, objavio proglas u kome se ističe da je “sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena jer novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji”.

  “Pozivamo novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju Proglas ili ga objave na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima da ga objave”, naveo je UNS.

  Ukazano je i da je “u godini za nama čak i komunalna policija davala sebi za pravo da ograničava novinare u svom radu” a da su “izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu”.

  Naglašeno je i da je “zbog privatizacije oko 1.000 novinara i medijskih radnika ostalo bez posla a neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program”.

  Međunarodna organizacija Fridom haus i ove godine svrstala je Srbiju u listu delimično slobodnih zemalja po slobodi medija.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE